Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Περί θρησκείας: Το ξεδιάντροπο, της ελπίδας, εμπόριο

Περί θρησκείας: Το ξεδιάντροπο, της ελπίδας, εμπόριο | Oneman.gr

Μήπως ήρθε η ώρα να αποτινάξουμε το Μεγάλο Φόβο και να ασχοληθούμε με το πάλεμα σε αυτή και μόνο τη ζωή;
ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 8 ΑΠΡ 2020
Oσο να πεις, είναι χυδαίο. Διαχρονικά. Να εκμεταλλεύονται τη μάλλον φυσιολογική αγωνία σου για το θάνατο και το ‘μετά’ για να σε μαντρώσουν στα δικά τους θέλω, όπως εκείνοι τα ορίζουν, επικαλούμενοι κάτι ασαφές από το έτσι και αλλιώς μακρινό παρελθόν.
Να παίζουν, οι άθλιοι, με τον πιο μεγάλο σου φόβο. Και να επιχειρούν (και να το καταφέρνουν για μία σειρά αιώνων που να πάρει ο διάολος) να γονατίζουν κάθε αντίσταση, να δεσμεύουν συνειδήσεις, να βάζουν το φόβο πολύ βαθιά μέσα στην ψυχή σου μέχρι να βρει μεδούλι.
Ξεδιάντροπο εμπόριο ελπίδας! Αυτό είναι η θρησκεία. Η κάθε θρησκεία. Σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Τους τα δίνεις όλα. Την ψυχή, την αφοσίωση, την πίστη, το χρόνο και τα λεφτά σου. Σου δίνουν μία ακαθόριστη υπόσχεση για κάποια ζωή μετά το θάνατο, την αιώνια βασιλεία των ουρανών. Σου μιλούν για πιλάφια και γιουσουφάκια, για μετεμψυχώσεις, για την αθανασία, ανάλογα με το που έχουν ανοίξει το ‘μαγαζί’ των μεγάλων υποσχέσεων. Κανείς δεν θα τους ελέγξει ποτέ για την αξιοπιστία της υπόσχεσης.
Και όμως, δεν τους στέλνεις στον αγύριστο. Και δεν το κάνεις γιατί φοβάσαι. Εχεις πάντα μέσα σου μία απόμερη ελπίδα ότι κάπου, κάπως, κάποτε μπορεί να ξαναϋπάρξεις, να δέσουν πάλι τα κόκκαλα με τη σάρκα σου, να αποκτήσεις συνείδηση, να ζήσεις ξανά! Καταθέτεις, λοιπόν, τώρα την πίστη σου για να την εισπράξεις στο επέκεινα. Είσαι ένας επενδυτής. Επενδύεις για να μείνεις άτρωτος, αν όχι στο σώμα, τουλάχιστον στην ψυχή.
Ποια ψυχή; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε εσύ. Ούτε εγώ. Δεν την είδε κανείς, δεν την αντιλήφθηκε κανείς με τις παραδοσιακές αισθήσεις του, δεν την έπιασε στα χέρια του, δεν την έβαλε σε κάποιο κρεβάτι να ξαπλώσει. Χάνεται από τα μάτια μας και αυτή μαζί με το σώμα όταν έρθει το τέλος. Εχε πίστη, όμως σου λένε, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, φρόντισε να δεις με τα μάτια της καρδιάς και όχι του μυαλού. Θρησκευτικά φληναφήματα σερβίρονται με το κιλό στις αγορές του κόσμου.

Νικος τσουλφας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου