Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΥΠΙΟ ΠΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ: Δικηγόρος Ηλίας Ηλιακόπουλος: «Η Χρυσή ...
Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο
Η κρίση του κορονοιού όπως και κάθε κρίση αναδεικνύει προβλήματα και συνάμα ερωτήματα που αναζητούν λύσεις κι απαντήσεις .Ετσι το πρόβλημα που ευθύς εξ αρχής τέθηκε με τον περιορισμό μας στο σπίτι είναι μέχρι που μπορούσε να φτάσει η πολιτεία για να προστατεύσει τους πολίτες .Συνακόλουθα ποια είναι η ευθύνη των πολιτών ,ατομική ή και συλλογική;!
Στην προηγούμενη ανάρτηση μας "Πειθαρχία και όχι αναρχία" καταλήξαμε ότι ο πολίτης πρέπει να δεχτεί την περιστολή των ελευθεριών του,ως απόρροια της συλλογικής του ευθύνης ,όταν οι δικές του άκρατες ελευθερίες πλήττουν τα δικαιώματα του συνόλου.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η λήψη απαγορευτικών μέτρων αυξήθηκε κλιμακωτά ,γιατί ήταν ολοφάνερο ότι όλα τα μέχρι εκείνη τη στιγμή ληφθέντα μέτρα ήταν επιεικώς ανεπαρκή. 
Κι έτσι φτάσαμε και ήταν αναμενόμενο, σε απαγόρευση κυκλοφορίας . Το μέτρο συγκλόνισε αρχικά .Πολλοί έκαναν λόγο για μια δικτατορία νέου τύπου,που καταλύει το Σύνταγμα και τις συνταγματικές ελευθερίες .Δεν σας κρύβω ,ότι και εγώ από την πλευρά μου αμφιταλαντεύτηκα πιστεύοντας ,ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση μας μαντρώνει ,στερώντας μας για αόριστο χρόνο θεμελιώδεις ελευθερίες που αγγίζουν τον πυρήνα στο θεμελιώδες δικαίωμα του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου(Άρθρο 2 παρ. 1 Σ).
Όμως προσεκτικότερη προσέγγιση των πραγμάτων αποδεικνύει πως το Σύνταγμα μας αλλά και η Ευρωπαική σύμβαση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ) ναι μεν εγγυώνται τα ατομικά δικαιώματα και συνακόλουθα ατομικές ελευθερίες αλλά όχι χωρίς όρια .Η ελευθερία του ανθρώπου αποκτά τότε μόνο περιεχόμενο και νόημα ,όταν λειτουργεί τόσο ως ατομικό όσο και ως κοινωνικό δικαίωμα και θωρακίζει το ύψιστο ζητούμενο,την αξία του ανθρώπου.Στην ίδια την διατύπωση του άρθρου 5 παρ.1 Σ ορίζεται μεν ,πως ο καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του....η ελεύθερη δράση του ατόμου όμως δεν πρέπει να προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων ατόμων και να παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη Στο πλαίσιο αυτό πυξίδα για την ορθή οριοθέτηση της ελευθερίας των πολιτών αποτελεί η συνταγματική διάταξη του άρθρου 25 παρ.3 ,σύμφωνα με την οποία τα ατομικά δικαιώματα και κατ επέκταση οι ατομικές ελευθερίες δεν πρέπει να ασκούνται καταχρηστικά αλλά πάντοτε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους Δικαίου,τηρουμένης και της αρχής της αναλογικότητας...
Επομένως η κυβέρνηση έχει τόσο το Συνταγματικό υπόβαθρο όσο και το Νομικό(έκτακτες καταστάσεις κινδύνου δημόσιας υγείας) να επιβάλλει ακόμη και ακραίους περιορισμούς της ελευθερίας του ατόμου,όταν το τελευταίο με την αλόγιστη άσκηση της θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών... 
Και την θέτει εν προκειμένω, γιατί από την φύση των πραγμάτων(Natur der Sache) ο κατασκευασμένος αυτός ιός έχει εκθετική εξάπλωση και διασπορά σε απεριόριστο αριθμό ανθρώπων ,αν έλθει σε επαφή με άτομο φορέα του ιού...!Έτσι τουλαχιστον μας είπαν και μάλιστα επιστήμονες βεληνεκούς...(Τσιόδρας,χωρίς όμως προφυλαξεις χτες ο ίδιος και ψέλνοντας...Τι παραπάνω ξέρει;)Τούτη εδώ την παραδοχή πρέπει να την έχουν κάνει κτήμα τους σχεδόν όλοι οι έστω και μέτριας αντίληψης άνθρωποι. Ίσως όμως υπάρχουν κι άλλα που θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις...Έχουμε αραγε Εθνική κυριαρχία ;Ένα ερώτημα που θα κληθούν να μας το απαντήσουν άμεσα ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ...!
Από εκεί και πέρα όμως παράλληλα με όλα τα πιο πάνω αρνητικά και περίεργα, αρχίζουν να δρούν οι αρνητικά αντικοινωνικές ιδεοληψίες και "ψευτορωμαικα" βιώματα αρκετών πολιτών αυτής της χώρας .
Γι αυτό και τα φαινομενικά ακραία αυτά μέτρα.
Πόσο όμως δραστικά μπορεί να είναι το καταλαβαίνει και ο πιο αφελής από τις κατ εξαίρεσιν μεταβάσεις εν μέσω απαγόρευσης που καθόρισε η πολιτεία με την αντίστοιχη ΚΥΑ. Με αναγραφή σε ένα έντυπο του προβλεπόμενου και επιτρεπτού προορισμού(εργασία,τράπεζες,φαρμακεία) αλλά και ό,τι άλλο επιτρέπεται ...και με την αστυνομική ταυτότητα ,γέμισε η Αθήνα σε κάθε σημείο της, σε κάθε γωνιά... 
Το πιο ιλαρό μάλιστα οι υπαίθριες αγορές οθνείων(ξένων) σε Ομόνοια ,σε Σύνταγμα και σε άλλα κεντρικά σημεία... με την πραμάτια τους στο δάπεδο... Αντίστοιχα και στην Θεσσαλονίκη...και στις άλλες μεγάλες πόλεις ...Και ο κορονοιός κάνει πάρτι,να είστε σίγουροι...Όμως δεν έφτανε μόνη αυτή η ασυδοσία των δυστυχώς νεο ελλήνων κατεργάρηδων που δεν ωρρωδούν έναντι ουδενός!
Είχαμε και την πολιτεία να μεταφέρει χτες την Κυριακή "με καράβια και βαπόρια" από τα νησιά στην ενδοχώρα χιλιάδες "λάθρο"δίνοντας έτσι πρώτη αυτή το καλό παράδειγμα σε ότι πρόκειται να επακολουθήσει...Εκτός κι αν γνωρίζει ότι ο ιός δεν διασπείρεται...
Οι επόμενες ημέρες είναι πράγματι κρίσιμες.Γιατί τα πράγματα ίσως δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν.Υπάρχει πολλή βρωμιά πίσω από το παραβάν!Βλέπουμε όμως τι γίνεται σε μια παραπαίουσα Ευρώπη,με πρώτο θύμα την Ιταλία αλλά και την Ισπανία,Γαλλία και φυσικά την άφιλη Γερμανία,θέμα που θα μας απασχολήσει με πυρίκαυστη ανάρτηση μας τις επόμενες ημέρες ίσως και επόμενες ώρες για το τέλος της άθλιας και φαιδρής τοκογλυφικής Ευρωπαικής Ένωσης(Ε.Ε) . 
Όμως εδώ ,τόσες εξαγγελίες ,τόσος ντόρος για το τίποτε...Γιατί το πιθάρι είναι τρύπιο... και έτσι νερό δεν θα πιούμε όσο και να θέλουμε...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου