Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Υποτιμούν τη νοημοσύνη σας και τους χειροκροτείτε.

Γράφει η Dora Kountoura
Λοιπόν επειδή τα μυαλά πολλών συμπατριωτών μας έχουν μείνει στον καιρό του παππού μου και ο κόσμος γύρω μας αλλάζει καθώς και η πολιτική, καλό θα ήταν να επανεξετάσουμε τις νέες συνθήκες.
Στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού όλοι οι υποστηρικτές του, ευαγγελίζονται μια ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικοποίησης.
Κι αυτό γιατί λόγω της κρίσης, ο καπιταλισμός μεταπηδά από τη λογική της κερδοφορίας σε εκείνη της προσοδοφορίας.
Αντί δλδ για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πια μεγάλο ρίσκο και αποδίδουν όλο και λιγότερο, το κεφάλαιο στοχεύει στην αρπαγή των δημόσιων αγαθών, γιατί δεν υπάρχει ρίσκο αφού πρόκειται για απολύτως απαραίτητα αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία κλπ που έχουν εξασφαλισμένη ζήτηση και κέρδη καθώς και την εγγύηση του δημοσίου.
Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό που συνηθίζουν πια να αποκαλούν ως ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ οι πολιτικοί μας, είναι η εξαγορά δημόσιων εταιριών και η εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών όπως πχ λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, γη και τώρα συντάξεις και υγεία.
Η εξαγορά τους μάλιστα, συνήθως χρηματοδοτείται από δανεικά κεφάλαια, μέσω των ανακεφαλαιοποιημένων από το δημόσιο τραπεζών. Ύστερα, οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια (τα μονοπώλια είναι κακά μόνο όταν είναι δημόσια) και αυξάνουν τις τιμές.
Τελικά τη νύφη την πληρώνουν οι καταναλωτές.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αττική Οδός που αποφάσισε να διπλασιάσει τα διόδια.
Με τις υποδομές να έχουν ξεπουληθεί όλες ή να δρομολογείται το ξεπούλημά τους, αυτά που έμειναν είναι η ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία.
Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που σχεδιάζει η ΝΔ χαρίζει στο κεφάλαιο περίπου 75 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας.
Οι εισφορές των εργαζομένων θα παραδοθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες με ένα μέρος τους να παρακρατείται ως κέρδος τους και το υπόλοιπο να τζογάρεται στα χρηματιστήρια, τροφοδοτώντας κάθε λογής φούσκες.
Με δεδομένη μάλιστα την αστάθεια των αγορών και τις συνεχείς κρίσεις του καπιταλισμού – θυμηθείτε τι συνέβη όταν τα αποθεματικά των ταμείων επενδύθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο - είναι πολύ πιθανό αυτά τα χρήματα να εξανεμισθούν ή και να χαθούν, όπως συνέβη πολλές φορές μετά από χρεοκοπίες ασφαλιστικών εταιριών (Ασπίς Πρόνοια, AIG, κλπ).
Ούτε επενδύσεις λοιπόν θα φέρει η ιδιωτικοποίηση, ούτε νέες δουλειές, ούτε αύξηση των συντάξεων, ούτε ανάπτυξη, ούτε πρόοδο.
 Πρόκειται για καραμπινάτη μεταφορά πόρων από το δημόσιο και τους πολίτες, στο κεφάλαιο.
Σας ληστεύουν και τους ψηφίζετε. Σας εκμεταλλεύονται και χασκογελάτε.
Υποτιμούν τη νοημοσύνη σας και τους χειροκροτείτε.
Σας δουλεύουν ψιλό γαζί και τους πιστεύετε.
Μα θέλει τόσο μυαλό για να καταλάβετε τι γίνετε στον κόσμο σήμερα;
Πότε σκοπεύετε να ξυπνήσετε και να αλλάξετε τον ρου των γεγονότων προς όφελός σας.
Το καζάνι σιγοβράζει και ο βάτραχος που πέφτει σε λήθαργο όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού, είστε εσείς.
Dora Kountoura
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου