Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

''ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ'' ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ - Τού Νίκου Παζα'ί'τη

 

Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΕΊΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ...
Η ΨΥΧΗ ;;
Η ΨΥΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ.
Μερικοί με κατηγορούν που ασχολούμαι με τέτοια την στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση σ`όλους τους τομείς της κοινωνίας μας ...
Και απαντώ: ΔΙΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΌΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣΙΑΣ...

Η Ψυχή λοιπόν, πιστεύω, είναι ένα ανεξάρτητο - εξαρτημένο πράγμα στο ανθρώπινο σώμα.
Η Ψυχή έρχεται στο σώμα με την δημιουργία, δηλαδή με την ένωση του σπέρματος με το θηλυκό ωάριο, έτσι ξεκινούν τον δρόμο της ζωής μέχρι ο άνθρωπος να γεννηθεί να μεγαλώσει και να πεθάνει. Εδώ στο τελευταίο, στον θάνατο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο διαχωρισμός ψυχής και σώματος οφείλεται στην εξάντληση της ενέργειας αμφοτέρων.
Η μέν ψυχή αδειάζει από ενέργεια, όπως μία μπαταρία, το δε σώμα παύει να γεννά καινούργια κύτταρα οπότε χωρίς την ανανέωση κυττάρων το σώμα φθείρεται και συγχρόνως εξαντλεί και την ψυχή διότι παύει να την τροφοδοτεί με ενέργεια.
Τό υγιές σώμα λοιπόν διατηρεί την ψυχή ενεργή και η φορτωμένη με ενέργεια ψυχή δίνει στο σώμα ευεξία !!!
 Nikos Pazaitis

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-====================================================================-

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ
(...) Σύμφωνα με τον αριστοτελικό ορισμό, ψυχή είναι η πρώτη εντελέχεια ενός φυσικού, οργανικού σώματος, που έχει τη δυνατότητα της ζωής, και, επίσης, έχει μέσα του την αρχή της κίνησης και της στάσης. Εντελέχεια είναι η μορφή του όντος που υπάρχει σε κατάσταση δυνατότητας. Η ψυχή, δηλαδή, είναι μια υπόσταση με την έννοια της μορφής. Η χαρακτηριστική αριστοτελική διατύπωση, είναι πως η ψυχή είναι αυτό που ένα συγκεκριμένο σώμα ήταν να είναι. Είναι αιτία και αρχή του ζωντανού σώματος, η πηγή και ο σκοπός της κίνησής του. Είναι αιτία ως η μορφή του έμψυχου σώματος. (...) Tαυτόχρονα, κατέληξε να δει καθαρά ότι η ψυχή και το σώμα συνιστούν, στην περίπτωση του ανθρώπου επίσης, μια πολύ συνεκτική ενότητα. Το Περί Ψυχής σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του Αριστοτέλη στον τομέα της ψυχολογίας· αυτό γίνεται φανερό από ολόκληρη την πορεία που προηγήθηκε. (...) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ ( ΣΕΙΡΑ : ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ )
Λεπτομέρειες
ISBN139789604631148
ΕκδότηςΖΗΤΡΟΣ
ΣειράΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 6
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 2003
Αριθμός σελίδων386
Διαστάσεις20x13
ΜετάφρασηΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας1805-0031
Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου