Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

2021, να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Γράφει ο Γιάννος Εὐπραξιάδης
Μακάρι να είμαστε γεροί το 2021, να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση όπως πρέπει. Όπως πρέπει όμως:
Αναγνωρίζοντας γιατί είναι σημαντική επέτειος και ποια πρωτιά στον κόσμο έχει η ελληνική επανάσταση.
Με ευγνωμοσύνη, τιμή και περηφάνια για τις θυσίες των αγνών Ελλήνων και φιλελλήνων αγωνιστών.
Με βαθιά περισυλλογή για τα εγκλήματα και τις ατιμίες που έγιναν κατά την επανάσταση, τα πισώπλατα χτυπήματα και τους τομαρισμούς.
Με πλήρη επίγνωση του τι εκκρεμεί ακόμα ώσπου να αποκτήσουμε μια πραγματικά και από κάθε άποψη ελεύθερη πατρίδα και τι στέκεται εμπόδιο σε αυτό.

Μακριά από τα εθνικιστικά μυθεύματα περί κρυφού σχολειού, περί «25ης Μαρτίου», περί Παλαιών Πατρών Γερμανού και περί άλλων όμορφων πινάκων ζωγραφικής.
Με γνώση για την επίσημη στάση που κράτησε η εκκλησία, πριν, κατά και μετά την επανάσταση και πώς κατάφερε στις δεκαετίες που ακολούθησαν να καπηλευτεί τους αγώνες τόσων γενναίων αγωνιστών παραχαράσσοντας την ιστορία και οδηγώντας μας στο σημερινό κράτος-καρικατούρα, όπου στα σχολεία διδάσκεται η αισχρή, εθνικιστική ιδεολογία του λεγόμενου «ελληνοχριστιανισμού».
Αν είναι να σπαταλήσουμε ένα κάρο λεφτά για μια κιτς εθνικιστική εξτραβαγκάντσα, όχι.
Αν είναι να σχολιάζουμε ακόμα τις φούστες και το χρώμα επιδερμίδας των παρελαυνουσών κορασίδων, όχι.
Αν είναι να έχουμε πάλι μπουλούκι το παπαδαριό στις εξέδρες των επισήμων, όχι, να λείπει το βύσσινο, θα είναι μεγάλη ντροπή.

Γιάννος Εὐπραξιάδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου