Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Ο 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ

Τις ημέρες που συνέβαινε η Εώα Επιτολή του Σειρίου, το φως του μεγάλου άστρου της δημιουργίας φώτιζε το πρόσωπο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς μέσα στον Παρθενώνα..

Γράφει Nicos Kastanias

Ήταν προσφιλής η μέθοδος των Χριστιανών να οικιοποιούνται τις μεγάλες γιορτές των Ελλήνων, όπως πχ τα Ηλιούγεννα που τα μετέτρεψαν σε Χριστούγεννα και τα Αδώνεια, τον θάνατο και την ανάσταση του Άδωνη, τα μετέτρεψαν σε σταύρωση και ανάσταση του Χριστού..
Οι ημέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την Εώα Επιτολή του Σείριου, την ανατολή δηλαδή του λαμπρότερου άστρου της νύχτας λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. 

Όπως αναφέρουν οι Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου, "ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός και η Εώα Επιτολή του σ’ αυτή τη χρονική περίοδο είχε συνδεθεί στην αρχαιότητα με τα κυνικά καύματα (τα dies caniculariae των Λατίνων), δηλαδή με τις θερμότερες ημέρες του έτους, τα οποία καύματα οι αρχαίοι απέδιδαν στην επί πλέον αύξηση της θερμοκρασίας από την υποτιθέμενη προσθήκη της ακτινοβολίας του Σείριου στην ακτινοβολία του Ήλιου"

Δεν είναι καθόλου σύμπτωση ότι η μεγάλη χριστιανική γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο συμπίπτει με τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς στις 28 του μηνός Εκατομβαιώνος (ο οποίος άρχιζε στα μέσα Ιουλίου και διαρκούσε μέχρι τα μέσα Αυγούστου), όπου τελούνταν τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας. 

Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Παρθενών, με διάταγμα του Ιουστινιανού, μετατράπηκε σε ναό της Παναγίας Παρθένου..Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου