Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Τρεις αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και πλήθος κόσμου συνέθεσαν ένα εκρηκτικό κράμα

https://realoraiokastro.gr/wp-content/uploads/2019/04/IMG_98581.png
Τρεις αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης ο Πλάτων ο Αριστοτέλης, ο δήμος Ωραιοκάστρου, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Ω. με την Λέσχη Ανάγνωσης, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ο Πάρης Βορεόπουλος που ήταν και ο άνθρωπος που οργάνωσε όλο αυτό το σκηνικό και ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, οι ομιλητές Γαβριήλ Μουχλιανίτης, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Κυπριανίδης, τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης ... 
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ:  https://realoraiokastro.gr/%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80/?fbclid=IwAR3K-EvKxtcnLNqV3pbuPt2XqbgiuN8etYImw5L5B3Jr152Ek8Xv7gs7Nbg


________________________________________________________________________________


Και μια φιλοσοφία του Σωκράτη εν όψι των εκλογών...


(Πλάτων, Πολιτεία, Α, 347 b-d)
  
Σωκράτης: "Γι' αυτόν λοιπόν, τον λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα· γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό.

Ούτε πάλι για τη δόξα· γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι' αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία – έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει – κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δε θα έχει τη διάθεση να κυβερνά. 

Από φόβο γι' αυτήν ακριβώς την τιμωρία δέχονται κατά τη γνώμη μου να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους, και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερούς τους ή έστω όμοιούς τους για να τους το αναθέσουν."


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου