Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

ampeli-fyteusi_2
Την επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων αμπέλου έως το 2050 αλλά και τη μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα 1 Απριλίου.
Οι δύο αυτές ρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, και όχι μόνο, μιας και αντιτίθενται ευθέως στα αιτήματα που εξέφραζε ο κλάδος. Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωκοινοβουλίου το σχήμα αδειών φύτευσης, με ισχύ από το 2016 έως το 2030, θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2050. Η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογεί τα αποτελέσματά του κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από το 2023, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να καταθέτει προτάσεις που θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά του.
Περαιτέρω, οι νομοθέτες πρότειναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές για το προϊόν. Ειδικότερα, οι ετικέτες οίνου θα πρέπει να παρουσιάζουν διατροφικές δηλώσεις ή τουλάχιστον την ενεργειακή αξία του προϊόντος και τον κατάλογο των συστατικών ή ένα link που θα παραπέμπει στην αντίστοιχη λίστα.
Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, απέρριψαν την πρόταση για την ένταξη της Vitis Labrusca, μίας αμερικάνικης ποικιλίας σταφυλιών, στην ευρωπαϊκή αμπελουργική παραγωγή. Αρνήθηκαν να άρουν την απαγόρευση στις εξής έξι ποικιλίες: Noah, Othello, Isabell, Jacquez, Clinton και Herbemont. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να αναφυτευθούν στους υπάρχοντες ιστορικούς αμπελώνες, αρκεί οι φυτεμένες επιφάνειες να μην αυξάνονται.
Περισσότερα στο : https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/elaiones-kai-abelones/175375/apagoreusi-ton-futeuseon-abelou-os-to-2050-kai-bloko-sto-ethniko-apothematiko-fernei-i-koa/?fbclid=IwAR3wfR5W-8SM_K4BuYWzgwVSVmuTI4YRQKCwsgH9g1TSAtwhyklLfZ_JzQY2 σχόλια:

  1. ΑΝΑΓΚΑΣΑΝΕ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΙΣΗ , ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΕΧΕΙ ΑΜΠΕΛΙ. ΝΑ ΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ , ΜΟΥΣΤΟΑΛΕΥΡΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ. Ν Τ Ρ Ο Π Η Τ Ο Υ Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή