Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Μεγαλοπρεπής αρχαία «Έπαυλις του Αλέξανδρου» ανακαλύφθηκε στο Αμύνταιο! Του Γιώργου ΛεκάκηΗ «Έπαυλις του Αλέξανδρου (και της Μεμμίας)», που αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στην αρχαία Βεγόρα (στην θέση Τσαΐρια της Εκκλησίας) είναι ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα, που καλύπτει πάνω από 1,2 στρέμματα γης, καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα αυτού του είδους! Είναι επίσης μια από τις πιο πολυτελείς αρχαίες επαύλεις που βρέθηκαν ποτέ! Με εξελιγμένα έργα τέχνης, γλυπτά και ψηφιδωτά από τον 3ο αιώνα μ.Χ., τα οποία παρέμειναν σε άριστη κατάσταση!
Αποτελείται από συνολικά 96 μικρά και μεγάλα δωμάτια, διαδρόμους, λουτρά, αίθουσες και αυλές! Στην αίθουσα «Νηρηίδες» και του «Πολεμιστή» βρέθηκαν μερικά εντυπωσιακά αγάλματα θεοτήτων. Εκτεταμένα ψηφιδωτά δάπεδα, συνολικού εμβαδού 360 τ.μ., απεικονίζουν μια ποικιλία θεμάτων από την ελληνική μυθολογία.
Οι ιδιοκτήτες της επαύλεως ήταν «πλούσιοι υπάλληλοι της τοπικής διοικήσεως, που αγαπούσαν την ελληνική παιδεία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», λέει ο αρχαιολόγος Πανίκος Χρυσοστόμου, επί κεφαλής των ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. «Ζούσαν γύρω στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. σε μια πόλη που κάλυπτε 25 εκτάρια και η οποία άκμασε σε καιρό ειρήνης στην πεδιάδα του Αμυνταίου, κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού»!
Περισσότερα στο: https://ellaniapili.blogspot.com/2018/03/blog-post_23.html?fbclid=IwAR02dPPbHXJu4GJDoby1bY84GtR4dotvrK6z1e_ymE8eeHeJYsHq-hy35qE 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου