Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019

ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ... ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ... ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
Γράφει ο Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης

ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ... ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Πρωτίστως επισημαίνω ότι όπως και οι Σκοπιανούληδες θέλουν δικό τους τον Αλέξανδρο έτσι κι οι Αλβανούληδες σφετερίζονται τον Πύρρο και τον συγκαταλέγουν στο πάνθεο των δικών τους ηρώων, αν και ο πληθυντικός (ηρώων) περιττεύει διότι ο μοναδικός Αλβανός ήρωας που αντικειμενικά ανήκει στους Αλβανούς ήταν ο Αλή Πασάς από το Τεπελένι και ουδείς άλλος πλην αυτού Αλβανός! ήρωας υπάρχει καταγεγραμμένος, όχι στην αλβανική ιστορία της προπαγάνδας του Ενβέρ Χότζα, αλλά στην ιστορία!
Ωστόσο τις διαχρονικές ευθύνες τόσο για την περίπτωση της καπηλείας του Αλέξανδρου, όσο και του Πύρρου, δεν μπορεί να τις έχει το περίπτερο της γειτονιάς μας, αλλά οι ραγιαδοπροσκυνημένες και φοβικές νεοελληνικές κυβερνήσεις. (Μην το αναπτύξω τώρα αυτό!)
Ιδίως όσο αφορά τον Πύρρο, θα πω μόνο τούτο:
Όταν προσωπικά έψαχνα να βρω μια μικρή έστω, προτομή του Πύρρου στα καταστήματα της Αθήνας, δεν υπήρχε πουθενά. Όταν όμως επισκεπτόμενος την Αλβανία, κοίταζα τις βιτρίνες των καταστημάτων στα Τίρανα, μετ` εκπλήξεώς μου, είδα αρκετές προτομές του Ηπειρώτη βασιλιά, εξ ου και αγόρασα κάποια να κοσμήσει το γραφείο μου. Ο νοών καταλαβαίνει περί της σπουδαιότητας ή όχι του περιστατικού.
Δευτερευόντως, με αφορμή την αναφορά στους Ιλλυρίους διασαφηνίζεται ότι η προέλευση-καταγωγή των Αλβανών δεν σχετίζεται με τους Ιλλυρίους παρότι η εσφαλμένη αυτή άποψη αναπαράγεται συνεχώς από ανιστόρητες πηγές ενισχύοντας τον διακαή πόθο των Αλβανών να έχουν κι αυτοί μια ‘’αρχαία προέλευση’’. Η εσφαλμένη υπόθεση του Γερμανού Θούνμαν που διατυπώθηκε το 1774 υποστηρίζοντας τα περί καταγωγής των Αλβανών από τους Ιλλυρίους, έχει διαψευστεί κατ` επανάληψη διότι: Στη μάχη των Γαυγαμήλων (331 π. χ. χ.), οι Αλβανοί υπηρέτησαν στα συμμαχικά στρατεύματα του Δαρείου ως υποτελείς των Περσών κατά των Ελλήνων.
Ερώτημα: Πως λοιπόν οι Αλβανοί βρέθηκαν στα Γαυγάμηλα αφού ο Δαρείος δεν είχε περάσει ποτέ στην βαλκανική και συνεπώς στην Ιλλυρία;
Απάντηση: Απλώς η χώρα των Αλβανών βρισκόταν στην Υπερκαυκασία κοντά στην Κασπία θάλασσα, δίπλα στην Αρμενία και την Γεωργία πράγμα που δικαιολογεί και τη συμμετοχή τους στη μάχη των Γαυγαμήλων διότι ο Δαρείος είχε καταλάβει την περιοχή τους και τους είχε στην υποτέλεια του. Πρωτεύουσά τους ήταν η Καμπάχα, ερείπια της οποίας υπάρχουν και σήμερα. Μετά την καταστροφή απ` τους Ρωμαίους (περί το 130 μ. χ. χ.), πολλοί Αλβανοί έφυγαν από την Υπερκαυκασία και ήρθαν στην Ιλλυρία, κοντά στα σημερινά Τίρανα. Εκεί δημιούργησαν το χωριό Αλβανό στην περιοχή της σημερινής Κρόιας. Το χωριό αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο τον Γεωγράφο (3,12,20) ως ‘’Αλβανόπολις’’. Το δε όνομα ‘’Αλβανοί’’, αναφέρεται για πρώτη φορά από την ιστορικό Άννα Κομνήνη στο έργο της ‘’Αλεξιάδα’’ περί το 1148.Τα περί καταγωγής των Αλβανών από τους Ιλλυριούς είναι κατασκευάσματα της κομμουνιστικής προπαγάνδας του Ενβέρ Χότζα που προσπάθησε να δώσει αρχαία προέλευση στο νεοσυσταθέν τεχνητό κρατίδιο των Αλβανών.
(Περισσότερα: α) Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις, β) Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, γ) Στράβων ΣΤ 211, δ) Απίου Μιθριδάτου 103 Δίων. Κας. 36,37 ε) Koutouzis. gr, Που ήταν η Αλβανία και τα Σκόπια, δημοσίευση άρθρου,9/11/03, στ) Νίκος Α. Μπάτσος, Έλληνες Αρβανίτες και Αλβανοί-Δυο λαοί διαφορετικοί, ζ) N. G. L. Hammοnd, Μέγας Αλέξανδρος, εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία 2005, Θεσσαλονίκη σελ. 139. η) J.F.C. Fuller, H Ιδιοφυής Στρατηγική του Μ. Αλεξάνδρου, εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα 2004, σελ.310-312 και θ) Δρ. Λ. Λ. Μπίλλης, Οι Σωματοφύλακες Σύμβουλοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 2014: 364,365, 385-389).
Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Μελετητής τάξης Β΄

Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου