Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

20 Μαρτίου εφέτος η Εαρινή Ισημερία ώρα 23:58 Ελλάδος,20 Μαρτίου η Εαρινή Ισημερία ώρα 23:58 Ελλάδος, ο Ήλιος στις 0 μοίρες  στο σημείο ''γ'' της Εκλειπτικής, από εδώ αρχίζει Αστρονομικά η Άνοιξη.....  Το σημείο αυτό βρίσκεται αυτά τα χρόνια* στον αστερισμό των Ιχθείων,  (* Ο Ήλιος κινείται κατά 50'' τον χρόνο πάνω στην εκλειπτική προς τα δεξιά, σε 100 χρόνια θα έχει προχωρήσει στον αστερισμό του Υδροχόου )
 
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΩΡΑΚΗ ΖΩΙΔΑΚΗ
Αυτήν την μέρα μπαίνει κανονικά η Άνοιξη
«Από Μαρτιού και Σεπτεμβριού ίσα τα μερονύχτια».
Έτσι μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας κι άλλα πολλά σοφά που τα γνώριζαν καλά κι ας μην μπορούσαν να τα εξηγήσουν.
Οι αρχαίοι όμως λαοί που ζούσαν πιο κοντά στην φύση και μελετούσαν τα ουράνια φαινόμενα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές των θέσεων του ήλιου στο ουράνιο στερέωμα και να τον λατρεύουν σαν Ζωοδότη και παντοκράτορα.
Υπάρχουν τέσσερις ημέρες μέσα στο χρόνο εντελώς ιδιαίτερες. Τέσσερις μέρες που σηματοδοτούν την εναλλαγή των εποχών και την πάλη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι γι αυτό και όλοι οι λαοί τούς απέδωσαν ιδιαίτερη μυστικιστική σημασία.
Είναι οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια
Θερινό Ηλιοστάσιο( 21 Ιουνίου ).
Φθινοπωρινή Ισημερία (23 Σεπτεμβρίου).
Χειμερινό Ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου).
Εαρινή Ισημερία (21Μαρτίου)
Η μεγάλη γιορτή των Ισημεριών ήταν σημείο αναφορά των πολιτισμένων κοινωνιών από τα πανάρχαια χρόνια. Αρχικά ο εορτασμός της Εαρινής Ισημερίας σχετιζόταν με την έλευση του νέου έτους. Ήταν η πρωτοχρονιά τους και την γιόρταζαν μεγαλοπρεπώς.
Η Εαρινή ισημερία εορτάζεται συνήθως την 21η Μαρτίου, σηματοδοτεί τον ερχομό της Ανοίξεως κι είναι σημαδιακή για όσους μελετούν τα μυστικά της φύσεως που είναι και μυστικά της ζωής. Την 21η Μαρτίου η μέρα νικάει τη νύχτα, το φως θριαμβεύει του σκότους, η ζωή νικάει τοn θάνατο.
Αυτό το θαύμα του Ηλίου και την συμμετοχή του στην αναγέννηση της φύσεως, γιόρταζαν σε όλες τις πολυθεϊστικές κοινωνίες. Για τους Αιγυπτίους ήταν ο Όσιρις,για τους Βαβυλωνίους ο Βάαλ, για τους Ινδούς ο Βράχμα, για τους Πέρσες ο Μίθρα, για τους Έλληνες ο Δίας, ή Απόλλων ή Φοίβος ή Διόνυσος.
Ανεξάρτητα όμως με το όνομά του, οι αρχαίοι καθιέρωσαν για τον ήλιο πολλές εορτές. Παρά τις προσπάθειες ξεριζωμού της πατρώας μας παραδόσεως ,από πολιτικές και θρησκείες η Εαρινή Ισημερία κρυμμένη πίσω από διάφορα ονόματα εορτάζεται παντού: Σαν παγκόσμια ημέρα του πολίτη, σαν γιορτή της μητέρας, σαν ημέρα κοσμολογίας ή σαν Ανάσταση. Σήμερα σε πολλούς Ιερούς Αρχαίους τόπους πολλοί αρχαίοι λαοί ο εορτάζουν φανερά πια, με διάφορες ιεροπραξίες, τις γιορτές των Ηλιοστασίων και των Ισημεριών.


ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΩΡΑΚΗ ΖΩΙΔΑΚΗ
(δασκάλα, λογοτέχνις)

Ελένη Μανιωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου