Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Τα αρχαιοελληνικά ονόματα των Σαμαριναίων. - Το 1819 από τον Γρηγόριο Ε’. Απαγορεύτηκε ....Τα αρχαιοελληνικά ονόματα των Σαμαριναίων.
Αναρωτήθηκα πόσοι Σαμαριναίοι έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα.
Ξενοφών,Μιλτιάδης,Ηρακλής,Χαρίλαος,Λεωνίδας,Θεμιστοκλής,Αλέξανδρος,Τηλέμαχος,Δημοσθένης,Αλκιβιάδης,Αριστομένης,Σωκράτης.
Αφροδίτη,Ιφιγένεια,Αγλαία,Καλλιόπη,Πηνελόπη,Αρετή,Φιλομήλα,Μελπομένη,Πολυξένη,Ανδρομάχη,Ερμιόνη,Αλκμήνη.

Αυτή η συνήθεια των Σαμαριναίων και της Ελλάδας γενικότερα στην Τουρκοκρατούμενη περίοδο, να δίνουν στα παιδιά τους αρχαιοελληνικά ονόματα αποτελεί,μαζί με τη δίψα για μάθηση και την επιστροφή στον ένδοξο προγονικό κόσμο,μια στάση ψυχής,μια εκδήλωση φιλελευθερισμού και εκφράζει την αφυπνισμένη εθνική συνείδηση,το προοδευτικό πνέυμα και την αναγεννητική ορμή,προμηνύματα όλα των μεγάλων γεγονότων που κυοφορούνται στην πρώτη εικοσαετία του ΙΘ’ αιώνα.
Αυτή όμως ή γεμάτη υγεία,δύναμη και αισιοδοξία συνήθεια, απαγορεύτηκε το 1819 από τον Γρηγόριο Ε’. Απαγορεύτηκε η «εισαχθείσα των παλαιών ελληνικών ονομάτων επιφώνησις είς τα βαπτιζόμενα βρέφη των πιστών». Όπως αναφέρεται στο πατριαρχικό γράμμα ,η καινοτομία αυτή «είναι διόλου απροσφυής και ανάρμοστος»
Έτσι λοιπόν οι Σαμαριναίοι έδιναν στα αγόρια αρχαιοελληνικά ονόματα Στρατηγών,ρητόρων και φιλοσόφων ενώ στα κορίτσια κυριαρχούσαν τα ονόματα από την Μυθολογία. Η απαγόρευση του 1819 από ότι φαίνεται δεν εφαρμόστηκε γιατί ακόμη και σήμερα διατηρούνται στο χωριό εκατοντάδες αρχαιοελληνικά ονόματα.

Μνήμες Σαμαρίνας Ν.Σιούμκας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου