Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Ο αστερισμός των Πλειάδων... ( Πούλια )


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο αστερισμός των Πλειάδων... ( Πούλια )
Οι Πλειάδες ήταν κατά την μυθολογία:
"Συντρόφισσες της θεάς Άρτεμης, ήταν οι εφτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης που γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη (και θεωρούνταν θεότητες του βουνού) κατά την Ελληνική μυθολογία. Ήταν οι αδελφές των Εσπερίδων, των Υάδων, του Ύαντα και της Καλυψούς. Οι Πλειάδες ήταν Νύμφες στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης, και μαζί με τις Υάδες αποκαλούνταν "Ατλαντίδες", "Δωδωνίδες" ή "Νυσιάδες", οι τροφοί και δασκάλες του μικρού θεού Διονύσου. Αποτέλεσμα εικόνας για Ο αστερισμός των Πλειάδων... ( Πούλια )


Την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν από τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεώτερα χρόνια έγινε γνωστός ως Πούλια και που τις συσχέτιζαν με την βροχή . Από την ένωσή τους με το θεό Δία, τον θεό Ποσειδώνα και τον θεό Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες."

Η Μαία, πρωτότοκη και ομορφότερη, ήταν μητέρα του θεού Ερμή, από τον θεό Δία.
Η Ταϋγέτη, μητέρα του πρώτου βασιλιά της Σπάρτης Λακεδαίμονα, από τον θεό Δία.
Η Ηλέκτρα, ήταν μητέρα του Δαρδάνου, γενάρχη των Τρώων και του Ιασίονος, επίσης, από τον θεό Δία.
Η Στερόπη, υπήρξε σύζυγος (ή μητέρα) του ήρωα Οινόμαου, από τον θεό Άρη.
Η Κελαινώ, μητέρα του ήρωα Λύκου και του Ευρύπυλου, βασιλιά της Κυρήνης, από τον θεό Ποσειδώνα.
Η Αλκυόνη, ήταν μητέρα του Υριέα και της Αιθούσης, επίσης, από τον θεό Ποσειδώνα.
Η Μερόπη, η νεότερη των Πλειάδων που ο Ωρίων προσπάθησε να φλερτάρει, ήταν σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου και άλλων γιων. Επειδή παντρεύτηκε έναν θνητό έγινε και εκείνη θνητή και γι'αυτό όχι μόνο κάποια στιγμή πέθανε αλλά και το δικό της άστρο είναι το λιγότερο φωτεινό, σε σύγκριση με τις αδερφές της....
Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

 Οι Πλειάδες, ή αλλιώς το σύμπλεγμα M45 είναι ένα από τα πιο γνωστά αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Με γυμνό μάτι, οι Πλειάδες μοιάζουν με μία μικροσκοπική Μικρή Άρκτο. Παρατηρητές με καλή όραση θα εντοπίσουν εύκολα 7 αστέρια, και αυτό δίνει στις Πλειάδες το ψευδώνυμό τους - οι Επτά Αδελφές. Στην πραγματικότητα, το σύμπλεγμα περιέχει πάνω από 1.000 αστέρια.

Το σύμπλεγμα είναι μια πολύ νέα συστάδα, και κυριαρχείται από καυτά, μπλε αστέρια. Το M45 περνά μέσα από ένα σύννεφο σκόνης στον Γαλαξία μας. Ως αποτέλεσμα, το μπλε φως από τα φωτεινότερα αστέρια ανακλάται από το φόντο της σκόνης, προκαλώντας έτσι ένα μπλε νεφέλωμα γύρω από το σύμπλεγμα.


 Αρρα: Οι πλειάδες, το m45 είναι ένα από τα πιο εξέχοντα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό. Στο γυμνό μάτι, οι πλειάδες μοιάζουν με μια μικρή μικρή άρκτος. Παρατηρητές με καλή όραση θα αναγνωρίσουν εύκολα 7 αστέρια, και αυτό δίνει στις πλειάδες το παρατσούκλι του - τις επτά αδελφές. Στην πραγματικότητα, το σμήνος περιέχει πάνω από 1,000 αστέρια.

Σε αυτή την εικόνα, ο βορράς είναι πάνω. Αυτή η εικόνα έχει κουρεμένα στο 95 % του αρχικού πλαισίου. Αυτή η εικόνα κέρδισε την πρώτη θέση στο astrophotogallery. Η κατηγορία εύκολη διασποράς του org για τον Ιανουάριο του 2014! - από την βάλερι ρόζεν.


https://www.universetoday.com/34994/messier-45-pleiades/


Vassilis Demertzis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου