Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚ. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ!!! - Οι Ρωμιοί της πατρίδας μας συνεχίζουν να ζούνε ακόμα σε πνευματικό μεσαίωνα

Η εικόνα ίσως περιέχει: παπούτσια
Ο άγιος Σπυρίδωνας με τα πασουμάκια του.
 Ο Άη Σπυρίδωνας χαλάει κάθε χρόνο ένα ζευγάρι πασουμάκια γιατί σηκώνεται κάθε νύχτα από το φέρετρο και γυρίζει στην πόλη κάνοντας θαύματα.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
ΕΝΩ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΡΙΝ 1600 ΧΡΟΝΙΑ… Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ …..

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚ. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ!!!
ΕΝΩ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΡΙΝ 1600 ΧΡΟΝΙΑ… Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ …..
ΑΛΛΟΙ ΠΑΛΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΥΧΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙ
’’FREDDO CAPPUCCINO’’ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ.
Στην Κέρκυρα λέγεται πως «Ο Άη Σπυρίδωνας χαλάει κάθε χρόνο ένα ζευγάρι πασουμάκια γιατί σηκώνεται κάθε νύχτα από το φέρετρο και γυρίζει στην πόλη κάνοντας θαύματα.
Άλλοι πάλι λένε ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται θαύματα στο νησί, και συχνά βλέπουν τον άγιο Σπυρίδωνα να πίνει ’’freddo cappuccino’’ σε καφετέριες του λιμανιού.
Το φέρετρο του.. αγίου είναι κλειδωμένο σε μια κρύπτη δίπλα στο Ιερό του Ναού.
Τα κλειδιά τα έχει ο εφημέριος του ναού και μπορεί να το ανοίξει εάν του το ζητήσει οποιοσδήποτε που θέλει να κάνει παράκληση ... και να αφήσει και το μπαξίσι του (baxisi) στο παγκάρι του αγίου.
Ο άγιος πάντως όταν είναι να βγει, δεν προειδοποιεί κανένα...
Το πώς μπαινοβγαίνει το σώμα του αγίου στο κλειδωμένο φέρετρο και φθείρονται μάλιστα και τα πασούμια του αυτό παραμένει ένα μυστήριο εφόσον μιλάμε για υλικά σώματα;;;;; εκτός και δεν βγαίνει το σώμα του αγίου αλλά κάποιο πνεύμα, αλλά τότε τα υλικά παπούτσια του πως φθείρονται;;;;;;; Το ευσεβές ποίμνιο πιστεύει ότι ο άγιος γυρίζει στους δρόμους της πόλης, και περπατάει στην θάλασσα βοηθώντας όσους ναυτικούς έχουν ανάγκη,... και το πρωί πάλι πηγαίνει και ξαναμπαίνει μέσα στην κλειστή κάσα του. Έτσι κάθε χρόνο του βάζουν ένα ζευγάρι πασουμάκια δίπλα του και πάντα τα βρίσκουν λιωμένα». Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του αγίου λιτανεύετε τέσσερις φορές το χρόνο.
Τότε το ευσεβές χριστιανικό ποίμνιο χρυσώνει τα παγκάρια του αγίου για να του αγοράσει το ιερατείο ένα ζευγάρι πασουμάκια. Κάθε χρόνο το πρωί ανήμερα της λιτανείας του της 11ης Αυγούστου οι ιερείς ξεκλειδώνουν… τελετουργικά το γυάλινο φέρετρο του άγιου για να του αλλάξουν τα πασουμάκια του που είναι φθαρμένα και να το καθαρίσουν.. και από τα φύκια!!! που έφερε με τα πασουμάκια του όταν δήθεν…περπάταγε ο άγιος ανέμελα στις παραλίες του νησιού. (δηλαδή οργανωμένη απάτη) Δυστυχώς οι Ρωμιοί της πατρίδας μας συνεχίζουν να ζούνε ακόμα σε πνευματικό μεσαίωνα, και το ευσεβές αγουροξυπνημένο ποίμνιο πιστεύει ότι κτυπάει ακόμα ο σφυγμός και η καρδιά του αγίου. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά κάποιοι "έξυπνοι" θησαυρίζουν εις βάρος του καλοκάγαθου λαού μας και της προόδου της πατρίδας μας.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
Ο άγιος Σπυρίδωνας (270 – 350 μ.κ.χ) γεννήθηκε στο χωριό Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου. Ήταν ένας αγράμματος τσοπάνης. Χειροτονήθηκε ιερέας και όταν χήρεψε τον εξέλεξαν επίσκοπο Τριμυθούντος. Τα 648 μ.χ. επειδή η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς το λείψανο του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγες μέρες πριν την άλωση της Πόλης ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος πήρε τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αυγούστας Θεοδώρας και ύστερα από ένα τριετές περιπετειώδες οδοιπορικό τα μετέφερε το 1456 στην Κέρκυρα. Τα Επτάνησα εκείνη την εποχή βρίσκονταν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος βρήκε ένα συμπολίτη του πρόσφυγα τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του κληροδότησε το λείψανο του Αγίου.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας αν και ουδέποτε είχε επισκεφτεί την Κέρκυρας είναι ο προστάτης της.
Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του αγίου λιτανεύετε τέσσερις φορές το χρόνο.
Τότε το ευσεβές χριστιανικό ποίμνιο χρυσώνει τα παγκάρια του αγίου για να του αγοράσει το ιερατείο ένα ζευγάρι πασουμάκια.

Ενδυμίων Γεώργιος Κοσμόπουλος

Γεώργιος Κοσμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου