Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018

Σημαντική μέρα! Εορτασμός Ημέρας Μνήμης Μακεδονικού Αγώνα. (13-10-1904 ημέρα ηρωικού θανάτου του Παύλου Μελά)


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο


Συλλογος Κρητων Ωραιοκαστρου Ερωτοκριτος

Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και μακεδονομάχος.
Έπειτα από αίτημα που κατάθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" στο Δήμο Ωραιοκάστρου, εγκρίθηκε η παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση Μνημείου Κρητών Μακεδονομάχων από το Σύλλογο Κρητών, με την υπ'αριθμ. 268/2018 ομόφωνη απόφαση του του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Μία επιθυμία του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ", που υπήρχε εδώ και χρόνια αρχίζει να πραγματοποιείται. Καλή αρχή!

Η συμβολή –και η θυσία- των Κρητικών στο Μακεδονικό αγώνα 1903-1908 και στους Βαλκανικούς πολέμους ήταν μεγάλη, αποτελεσματική, ηρωική και αποκλειστικά εθελοντική!
 
=========================================================================
 
 
ΠAYΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη, έχοντας παντρευτεί την κόρη του Ναταλία. Στάθηκε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα, συμμετέχοντας στο Μακεδονικό Κομιτάτο και πραγματοποιώντας περιοδείες στη Μακεδονία. Ενώ βρισκόταν στο χωριό Στάτιστα κατά την τρίτη εξόρμησή του στην περιοχή της Μακεδονίας, το σώμα του δέχτηκε επίθεση από ένα απόσπασμα του τουρκικού στρατού, που παραπλανημένο από τον κομιτατζή Μήτρο Βλάχο νόμιζε ότι επιτίθεται σε ομάδα της ΕΜΕΟ, και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στην Ελλάδα θεωρείται ηρωική μορφή και έχουν ονομαστεί προς τιμή του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στην κεντρική Μακεδονία.
 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου