Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Το Sudoliva, έργο που θα καθορίσει την ηλικία εκατονταετηρίδων ελαιόδεντρων στη Λατινική Αμερική


Sudoliva, un proyecto que determinará la edad de los olivos centenarios en América Latina 

Η έρευνα που διεξάγεται από τον επιστήμονα και ειδικό Oleícola Περού Gianfranco Βάργκας Flores για «καλλιέργεια ελιάς στο Περού: Κληρονομιάς Olivarero Sudamericano» ήταν το φύτρο του έργου Sudoliva μέσα από ένα βραβείο και ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον προσδιορισμό της ηλικίας των περουβιανών ελαιώνων, προωθεί την κληρονομιά μνημειακών ελαιόδεντρων. Τώρα το έργο θα επεκταθεί και στην Αργεντινή.
Η έρευνα του Περού Βάργκας Φλόρες, εξωτερική ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Επαγγελματικής Σχολής Τουρισμού και Διεύθυνσης Ξενοδοχείων στο Πανεπιστήμιο του San Martin de Porres (USMP), υποστηρίζεται η δημιουργία Sudoliva 2017 διαγωνισμού: Olivo San Martin de Porres, ο πρώτος διαγωνισμός της Νότιας Αμερικής λάδι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που διοργανώθηκε από το USMP, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε το ενδιαφέρον των βασικών θεσμών, όπως PromPeru και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Υπουργείου παραγωγής παραγωγής, οι οποίοι υποστήριξαν και χορηγός της πρωτοβουλίας.
Παγκόσμια τάξη εμπειρογνώμονες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και τη Χιλή συμμετείχαν σε αυτά τα βραβεία. «Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στη Λίμα τον περασμένο Σεπτέμβριο και η δεύτερη θα είναι σε Arica, στη βόρεια Χιλή το επόμενο έτος», δήλωσε η Diario de Cuyo, Αργεντινή μηχανικός Esteban Santipolio.

 Ομοίως, το Ίδρυμα Santander της Ισπανίας, που ενδιαφέρονται για αυτή την έρευνα και την πρωτοβουλία, συνέβαλαν αποστολή δύο εμπειρογνώμονες σε ελαιώνες για να υπολογίσει την ηλικία των μνημειακά ελαιόδεντρα όλες οι περιοχές παραγωγής της ελιάς και του ελαιολάδου στο Περού, με Προκειμένου να επιτευχθεί η κληρονομιά της, ενισχύοντας έτσι την ταυτότητα κάθε περιοχής μέσω της πολιτιστικής, γαστρονομικής και τουριστικής κληρονομιάς της. Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ηλικία των ελαιοδένδρων στο πάρκο El Olivar de San Isidro, για την ίδρυση ό, τι σπάρθηκε με Fray Martin de Porres το δέκατο έβδομο αιώνα.
Sudoliva «είναι η πρώτη διασταύρωση και διεπιστημονική προοπτική που ασχολούνται με τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των olivareros κληρονομιά στη Νότιο Αμερική μελέτη. Αποτελείται από μνημειακά δένδρα που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια virreinato» Santipolio εξηγεί ο οποίος διαβεβαίωσε ο Αργεντινός εφημερίδα είναι «στο συζητήσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του San Juan (Αργεντινή), προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του διαγωνισμού στην επαρχία μας, αλλά και τον εντοπισμό και τη μέτρηση Olivicola κληρονομιά τους και ότι το σύνολο της χώρας».


Μετάφραση απο την Γκούγκλ 

http://www.mercacei.com/noticia/48582/actualidad/sudoliva-un-proyecto-que-determinara-la-edad-de-los-olivos-centenarios-en-america-latina.html