Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Σαν σήμερα το 1912 ο Αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος και ο Ελληνικός στρατός εισέρχονται και παρελαύνουν στην Θεσσαλονίκη.


Αποτέλεσμα εικόνας για ο Αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος και ο Ελληνικός στρατός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912
Σαν σήμερα το 1912 ο Αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος και ο Ελληνικός στρατός εισέρχονται και παρελαύνουν στην Θεσσαλονίκη. Η πόλη παραδόθηκε από τους Τούρκους στους Έλληνες, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά.
Αυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες του τέκνου της Κρήτης και πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου.
Αν οι Τούρκοι δεν παρέδιδαν τη Θεσσαλονίκη και Ελληνικός στρατός θα ήταν αναγκασμένος εκ πραγμάτων να πάρει την πόλη δια των όπλων, έχετε σκεφτεί πιο θα ήταν το τίμημα.
Οπωσδήποτε με χιλιάδες νεκρούς. Μπορεί και να την χάναμε από τους Βουλγάρους. Έτσι η «μεγάλη ιδέα» θα έσβηνε έξω από την Θεσσαλονίκη.
Η «Μεγάλη ιδέα» δεν ήταν κάποια ατομική έμπνευση του Βενιζέλου. Είχε τις ρίζες της στο παλιό «Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι» . Ο αποτυχημένος πόλεμος το 1897, και αυτός εντάσσονταν στην λογική της μεγάλης Ιδέας και ειδικά από τον στρατό. Η δημιουργία του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» έγινε για αυτόν τον σκοπό. Μεσολάβησε αρκετός χρόνος μέχρι να ευρεθεί ο μεγάλος ηγέτης που θα πραγματώσει την Μεγάλη Ιδέα. Έτσι με την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στον Βενιζέλο αυτός πλέον είχε επωμιστεί και την πραγμάτωση της.
Ο Βενιζέλος ένας διορατικός και πεπειραμένος πολιτικός, που γνώριζε ότι χωρίς την συγκατάθεση της Αγγλίας, τίποτα δεν μπορούσε να γίνει, γιατί αυτή ήταν η μεγάλη δύναμη, ήθελε τον λαό ενωμένο, και τον Βασιλιά που δεν διέθετε την πολιτική οξυδέρκεια του Βενιζέλου να τον συμβουλεύετε, σε κρίσιμα θέματα. Η ιδιοφυΐα του στο θέμα με τα ανάκτορα φάνηκε όταν επισκεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο που ήταν φιλογερμανός, και τον δε γιό του Κωνσταντίνο ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος τον είχε εξορίσει να είναι εκτός Ελλάδας. Γνωρίζοντας ότι μόνο με λαό ενωμένο μπορεί να πραγματοποιήσει την «μεγάλη ιδέα» του λέει του Γεώργιου θα αλλάξεις προσανατολισμό και θα γίνεις Αγγλόφιλος, και εγώ παρ’ όλο που δεν το επιτρέπει η βουλή θα φέρω τον γιό σου Κωνσταντίνο από την εξορία και θα τον κάνω Αρχιστράτηγο. Ο σώφρον Γεώργιος το δέχτηκε, και έτσι οδηγηθήκαμε στις νίκες που ακολούθησαν.


Ιωαννης Θεοδωροπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου