Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Για τους Έλληνες .... - Αυτος ειναι ο ΈΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

Φωτογραφία της Μύρτις Κυδωνιάτου.

Για τους Έλληνες ..
Δεν ειμαστε Φρύγες Ασιάτες εμείς. Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην Μοίρα. Εμεις ορθοί, κοιταζουμε κατάματα τη Μέδουσα και τους θεούς μας !
Και με τον νου , τον εσώθεό μας , με την ψυχή μας , την πολυδύναμη , και με τα έργα των χεριών μας γινόμαστε μοίρα στη μοίρα.
Αυτη την άρρητη εντολή λάβαμε από το θείο.Να οικοδομήσουμε εναν καλύτερο αύριο για ολους. Την "τέχνη του βίου" εδιδάξαμε "ως αλυπότατα τον βίο διάγοι"., ο ανθρωπος.
Τούτη τη ζωή να την διαβή όσο είναι δυνατόν με λιγότερες λύπες!
Για αυτότην Φιλοσοφία μας δεν την κρατήσαμε για τα Ουράνια. Την κατεβάσαμε και στην γη και την κάναμε παραμυθητικη "άκος ψυχής" , ψυχοφάρμακο ..
Κι οργανωσαμε γιορτες , πολλες γιορτες , ολοχρονίς , επινοήσαμε χορούς, συνθέσαμε ασματα, και μουσικές πανώριες , υμνητικές της ζωής , κατεβάσαμε τους Θεούς και τις Θεές συγχορευτές μας . Ριχτήκαμε σε αγώνες ρώμης , πνεύματος ,κάλλους .Λατρέψαμε το φυσικό κάλλος , τα λουλούδια , τα πουλια , τα ομορφα πράγματα . Οικοδομήσαμε ναούς χαρούμενους , χορευτικους , χαριτωμενουυς στο ύψος των ανθρώπων , όχι καταθλιπτικούς , αλλά μαρμαρινους που μαρμαρυγίζουν στο φως του φεγγαριου και του ήλιου .
Όχι φαιόχρωμους , σκοτεινιασμένους , ψυχοπλακωτικούς . Λατρέψαμε το γυναικειο κάλλος , με πασίχαρες καλλονές Νύμφες και Νηρηίδες και Ναϊάδες και με νεάνιδες θεές γεμίσαμε τα βουνά , τα ποτάμια τις θάλασσές μας . Και τις εγκαταστήσαμε και στις πόλεις δίπλα μας γειτόνισσές μας. Τούτη τη ζωή στολίσαμε !
Για φτερά της Λευτεριάς γενήκαν ο άνθρωποι ! Οχι για τις αλυσίδες σε μια σκοτεινή μοίρα. Όχι για την ειρκτή της Ανάγκης. Όχι για τα δεσμά του Φόβου.
Αυτή ηταν η επαναστατική διακύρηξη της Ελλάδος προς την ανθρωπότητα, για αυτο και προκαλούσε το μένος του σκοταδιστικού ιερατείου που διαμόρφωνε ήθη και ήθελε πάντα τον έλεγχο .
Η Ασία και τα ήθη της ήταν μοιρολατρικά , υποταγμένη ,προσκηνυμένη . Εντρομη στην ισχύ των κοσμικων δυνάμεων γονατιζει και ικετεύει το έλεος. ή αναζητάει την λύτρωση στην απάρνηση της ζωής καταφεύει στις θρησκειες της για να βρει παρηγοριά καθιστώντας τους ανθρώπους ερμαια , αδύναμες ψυχές προσμένοντας βοήθεια μόνο έξω απο τον εαυτό τους ..
Η Ελλάδα ομως παντα γενναία, απροσκύνητη , λιόντισσα , εισερχεται στην σκηνή του κόσμου με το φως της λευτεριάς του Προμηθέα ,που κομιζει το πυρ της γνωσης , θα εξοπλύσει τον άνθρωπο με νου , θάρρος και Λόγο το ισχυροτερο όπλο για ευ ζην. Ετσι ο ανθρωπος μπορει να πάρει ο ίδιος στα χερια του τις τύχες του να αρχιτεκτονεί τον υλικό του βίο .
Να φωτίζει με το φως των δαυλών τις νύχτες των τρόμων του και να θερμαίνει τις παγωμενες μερες του , να διαλύει τους σκοτεινούς λογισμούς του και να γκρεμίζει τα φόβητρα του περιβάλλοντός του. Με το φως του Προμηθέα φωτίζει μια καινούρια μοίρα ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ , ο ΙΔΙΟΣ και οχι περιμένοντας από εξωκόσμιες δυνάμεις έλεος .. Αυτος ειναι ο ΈΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ αυτον σεβόταν και όχι τον βάρβαρο τον υποταγμένο σε Εναν θεό δυναστη σκληρό και αιμοδιψή .
Τον Ελλην σεβόταν που σκόρπισε σε ολα τα σημεία της γης, κρατώντας το φως του Τιτάνα θεού του, Προμηθέα !!!

Μύρτις Κυδωνιάτου