Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΟΣ (Αρχαίο πνεύμα αθάνατο)

Φωτογραφία του Γεώργιος Κοσμόπουλος.Ο πίνακας Εωσφόρος και Έσπερος του έτους 1881 είναι έργο της EvelyndeMorgan, 1855-1919)
 
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΙΣΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΤΟΥ…….ΕΤΣΙ Η ΟΛΟΦΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΤΗΤΑ ΕΩΣΦΟΡΟΣ= ο φέρων το φως ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΑΤΑΝΑ= τον φέροντα το σκότος
Στην Ελληνική μυθολογία ο Εωσφόρος και ο Έσπερος συμβόλιζαν την ακτινοβολούσα λαμπρότητα του πλανήτη Αφροδίτη. Αστρονομικά ο Εωσφόρος είναι ο πλανήτης Αφροδίτη με τις δύο διαφορετικές εκφάνσεις του. Εωσφόρος ονομάζονταν όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. Ο Εωσφόρος ήταν η προσωποποίηση του φωτεινού αστέρα που βγαίνει πριν αρχίσει να χαράζει η αυγή (ο φέρων την Ηώ/αυγή), δηλ. ο προάγγελος της Αυγής, είναι η θεότης που προηγείτο του άρματος του Ήλιου, φέρων το πρωινό φως πριν ακόμη ανατείλει ο ήλιος. Ο Έσπερος ήταν αδελφός του Εωσφόρου και ήταν η προσωποποίηση του φωτεινού αστέρα που βγαίνει τα βράδια («εσπέρες») Στη λαογραφία η ονομασία του Εωσφόρου είναι Αυγερινός και του Έσπερου Αποσπερίτης. Ο πλανήτης Αφροδίτη ο πιο λαμπρός του ηλιακού μας συστήματος ήταν γνωστός από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατός στον ουρανό. H θεά Αφροδίτη στη μυθολογία ήταν η προσωποποίηση της ομορφιάς και η προστάτιδα του έρωτα. Έτσι είναι προφανής ο λόγος που δόθηκε το όνομα της πιο λαμπερής θεάς στο συγκεκριμένο πλανήτη. Oι Εβραιοχριστιανοί από την αρχή της βίαιης επικράτησης τους στα τέλη του 3ου αιώνα διαστρέβλωσαν συγκεκριμένες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας με στόχο να μισήσει και να απομακρυνθεί ο Έλληνας από την θρησκεία του και τις παραδώσεις του. Μία από αυτές τις λέξεις είναι και η ολόφωτη ελληνική θεότητα ο Εωσφόρος= o φέρων το φως που οι λειψανολάτρες την ταύτισαν με την ανύπαρκτη, φανταστική και εντελώς αστεία φιγούρα του αρχηγού των δαιμόνων τον Σατανά= τον φέροντα το σκότος. Στη φωτογραφία ο Εωσφόρος με υψωμένη την φωτεινή του δάδα και ακτινοβολούσα ομορφιά και ο Έσπερος με σβηστεί την δάδα του σκοτεινός και μαύρα μαλλιά.

Πηγή: διαδίκτυο – Επιμέλεια Ενδυμίων


Γεώργιος Κοσμόπουλος