Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Το «μεγαλύτερο φορολογικό σκάνδαλο της Ιστορίας της» ταλανίζει τη Γερμανία


Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της βρίσκεται η Γερμανία, μετά την αποκάλυψη πως το κράτος έχασε περισσότερα από 31 δισ. ευρώ από το 2001 μέχρι σήμερα, πέφτοντας «θύμα» των πρακτικών τραπεζιτών και χρηματιστών που χειραγωγούσαν πληρωμές και επιστροφές φόρων μέσω συναλλαγών «cum-cum» και «ex-cum».
Για την αποκάλυψη συνεργάστηκαν η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε συνεργασία με το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και η σχετική εκπομπή πρόκειται να προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης. «Πρόκεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην Ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» σύμφωνα με τον οικονομολόγο και ερευνητή του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, Κρίστοφ Σπένγκελ που συνεργάστηκε με τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα. 

Όπως εξηγεί δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, ενώ οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα μερίσματα.
   
Ο Κ. Σπένγκελ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δισ.
   
Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν εν τω μεταξύ απαγορευτεί στη Γεραμνία, οι μεν πρώτες το 2016 οι δε δεύτερες το 2012.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα για την υπόθεση, στην υπόθεση παίζει κομβικό ρόλο το Λονδίνο, αφού η εξάμηνη και πλέον έρευνα τους έφερε μπροστά σε στοιχεία για ένα φερόμενο εγκληματικό δίκτυο περίπου δώδεκα επενδυτικών τραπεζών στη βρετανική πρωτεύουσα, στις οποίες βρίσκεται η «ρίζα» των χαμένων δεκάδων δισ. ευρώ.

Reddit

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πως
https://www.thepressproject.gr/article/112476/To-megalutero-forologiko-skandalo-tis-Istorias-tis-talanizei-ti-Germania#.WTk3XhRRIYk.facebook