Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΙΖΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πόσο επίκαιρος παρά ποτέ ο Γερμανός φιλόσοφος Εμμάνουελ Κάντ Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο

Αποτέλεσμα εικόνας για Γερμανός φιλόσοφος Εμμάνουελ Κάντ
Εικόνα από το μνημείο του ΚΑΝΤ στη Γερμανία http://gr.depositphotos.com/38956335/stock-photo-monument-of-immanuel-kant-german.html


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΙΖΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πόσο επίκαιρος παρά ποτέ ο Γερμανός φιλόσοφος Εμμάνουελ Κάντ

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο

« Δύο πράγματα γεμίζουν τη καρδιά μου με όλο και περισσότερο θαυμασμό αλλά και σεβασμό, όσο συχνότερα και συνεχώς απασχολούν την ύστερη σκέψη μου. Ο έναστρος ουρανός πάνω από μένα και ο ηθικός νόμος μέσα σε μένα…» (Der bestirnte Himmel ueber mir und das moralische Gesetz in mir).Η συγκλονιστική αυτή φράση που περιέχει το βαθύ νόημα της ζωής ειπώθηκε από τον κορυφαίο Γερμανό φιλόσοφο της Αναγέννησης Εμμάνουελ Κάντ στο μεγαλειώδες και διαχρονικά πάντοτε επίκαιρο έργο του «Η κριτική του πρακτικού (ορθού) λόγου» 34 κεφάλαιο-Die Kritik der Praktischer Vernunft-O παλαίφατος φιλόσοφος τόνισε και δικαίως., ότι τα πιο πάνω φιλοσοφικά αποφθέγματα δεν ενυπάρχουν στα σκοτάδια ούτε τα αναζητά κανείς σε υπερβατικούς συνάμα και υποθετικούς κόσμους αλλά τα βλέπει να συνδέονται άμεσα με την συνείδηση της ύπαρξης του.
Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς , πως ο Kant είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τομέα των φυσικών επιστημών προτού μεταπηδήσει στο χώρο της χαριτόβρυτης φιλοσοφικής σκέψης. Είχε διαπιστώσει λοιπόν αναμφίβολα την ασύλληπτη «τάξη» που επικρατεί στο αχανές σύμπαν με τους ακατάλυτους νόμους της φυσικής , είχε διαισθανθεί , όπως άλλωστε κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, την θλιβερή μικρότητα του ανθρώπου μέσα στο άπειρο, όταν παρατηρούσε τις καλοκαιρινές νύχτες το μεγαλείο του έναστρου ουρανού πάνω από αυτόν αλλά και πάνω από κάθε ανθρώπινο όν. Συνάμα όμως αναδυόταν από μέσα του και ένας άλλος κόσμος άπειρος σε διάσταση, αυτόν που αναφέρει ως τον « ηθικό νόμο» μέσα του. Αυτόν τον υπέροχο κόσμο των ηθικών προσταγμάτων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την προσωπικότητά του κάθε ανθρώπου , όπου δεν υπάρχει επίσης πέρας , αντιληπτό όμως όχι με τις αισθήσεις αλλά με την νόηση και τον «λόγο» δεν μπορούσε παρά να συνδέσει με τον άπειρο σύμπαν και να θεωρήσει και δικαίως πως και οι δύο αυτοί κόσμοι είναι αναγκαία συμπληρώματα στην ανθρώπινη ύπαρξη μέσα στην απέραντη μοναξιά της.
Οι λίγες αυτές σκέψεις στην προσπάθεια μιας ανεκτά αξιοπρεπούς προσέγγισης της ζείδωρης σκέψης του κορυφαίου «μύστη» φιλοσόφου Kant αποκτούν ίσως ιδιαίτερη αξία, αν μεταφερθούν ως αξιακός κώδικας μέσα στην ζοφερή σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Παραπονιόμαστε για τα μνημόνια και την απερίγραπτη κατάντια αυτής της κοινωνίας αλλά ποτέ δεν ζητήσαμε τον λόγο από την πολιτεία –όπως αυτή θλιβερά εκπέμπει με τα επιμέρους όργανά της –,από την εκκλησία –όπως υποκριτικά κι αυτή εκπέμπει με τους όχι και λίγους «υποταγμένους» ιεράρχες της -.από τον περίγυρό μας , την ίδια μας την οικογένεια, που αντί να αλληλοσυμπληρώνεται , ανταγωνίζεται σε ένα κυνήγι μαγισσών, αχαλίνωτου και ληστρικού κέρδους, από τους ίδιους μας τους συνανθρώπους που δυστυχώς επιδιώκουν ανάλγητα με αυξανόμενη γεωμετρική πρόοδο το «ο θάνατος σου ,η ζωή μου».Γιατί λοιπόν Συνέλληνες συμβαίνουν όλα αυτά σήμερα , τα βλέπουμε να περνούν εφιαλτικά από μπροστά μας και όμως δεν κάνουμε απολύτως τίποτε;!
Ψάξτε και βρείτε τις αιτίες λοιπόν σ αυτές τις συμπυκνωμένες με σοφία μεγατόνων μαθηματικής σκέψης πιο πάνω φράσεις του συγκλονιστικού υπαρξιακού φιλόσοφου Kant.
Η ψευδαίσθηση της ασυδοσίας εν ονόματι ψευδεπίγραφων δημοκρατικών ιδεών έχει τίμημα θλιβεροί νεοραγιάδες. Νόμοι πάμπολλοι, που καταργούν ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Αποτέλεσμα μηδέν! Γιατί; Επειδή όσους νόμους κι αν «κατασκευάσουμε» μας λείπει ο κυριότερος , ο ηθικός, αυτόν που ο Κant έβλεπε βαθιά μέσα του. Αυτόν που μας στέρησαν όλοι οι παρελάσαντες, τσαρλατάνοι πολιτικάντηδες τόσες δεκαετίες, μαθαίνοντας μας εμάς και τα παιδιά μας στην κλεψιά, την ψευτιά , την απάτη, την ύβρη , την αλαζονεία αλλά δυστυχώς και την ρουφιανιά. Βλέπετε πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» και βγήκαν από εκεί όλα τα άνθη του κακού;!
Βλέπετε, γιατί ακόμη και μετά από τόσες οδύνες και ευτελισμούς, αυτή η δορυάλωτη κοινωνία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει , ότι είμαστε κόκκοι σινάπεως στους ολετήρες του χρόνου και το μόνο που έπρεπε να κάνει είναι να διαφυλάξει κάτι και για τις επερχόμενες γενιές;O Kant όμως διαισθανόταν ρίγος και θαυμασμό, όταν ατένιζε τον έναστρο ουρανό με τους ακατάλυτους φυσικούς νόμους του, την μοναδική θεϊκή νομοτέλεια και την απεραντοσύνη του , που του υποδείκνυε την ταπεινότητα και την μικρότητά του ως ανθρώπου.
Συνακόλουθα δεν διερωτάται κανείς ούτε καν εξεγείρεται έστω και συνειδησιακά(!) γιατί βραχυκυκλώνουν τα σκάνδαλα της Siemens, της Novartis,του χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, των δομημένων ομολόγων, γιατί δεν ανοίγουν οι περίφημες λίστες Λαγκάρντ ,Φαλτσιάνι κλπ, αλλά από την άλλη πλευρά το αριστερό και όχι μόνο σινάφι να προαναγγέλλει περικοπές μισθών συντάξεων, πτώχευση και ξεπούλημα της ΔΕΗ, νέους φόρους , νέο ΕΝΦΙΑ-κι ας τον έσκιζε κι αυτόν ο Αλέξης!΄-νέα μνημόνια , πάμπολλους λαθρομετανάστες , εγκληματικότητα στο φούλ, διαστροφές του αίσχιστου είδους και άλλα πολλά , «ων ουκ εστι αριθμός»!
Όσα ο Kant είπε τα έχουν πει με διαπρύσιο λόγο και δικοί μας αρχαίοι φιλόσοφοι ,όπως ο Πλάτων στην Πολιτεία του , ο Αριστοτέλης στην Ηθική του, ο Αισχύλος και Ευριπίδης στις τραγωδίες τους. Μόνο εμείς δεν τα εφαρμόζουμε παρά οιμώζουμε σαν τις μωρές παρθένες. Γιατί μας λείπει η παιδεία κι ας λέμε , ότι έχουμε… .Απαίδευτους και ημιμαθείς παράγει το σύστημα , γιατί έτσι βολεύεται. Έχετε αντίρρηση ;Ο Αρμαγεδδών έρχεται…

Ηλίας Ηλιακόπουλος