Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΙΟΣ ΣΤΟΛΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΑΤΟ - Το χριστουγεννιάτικο δέντρο απομίμηση της ΕΙΡΕΣΙΩΝΗΣ των αρχαίων προγόνων μας.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΟΙΟΣ ΣΤΟΛΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΑΤΟ


ΠΟΙΟΣ ΣΤΟΛΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΑΤΟ
Το τωρινό έμβλημα των Χριστουγέννων έχει βαθιές αρχαιοελληνικές ρίζες. Χάνεται σε εποχές που οι άνθρωποι κοσμούσαν τους τόπους λατρείας στους χειμωνιάτικους μήνες με κλαδιά από όλων των ειδών τα αειθαλή δέντρα.
Στην αρχαία Ελλάδα οι πρόγονοι μας στόλιζαν την Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον), η οποία ηταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).
Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος , παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν ,περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο λοιπόν δεν είναι ι τίποτα άλλο από απομίμηση της ΕΙΡΕΣΙΩΝΗΣ των αρχαίων προγόνων μας.
Ελένη Μανιωράκη