Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Το Βιβλίο «ΕΓΩ» - ΤΟ ''ΕΓΩ'' ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ - ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΡΕΛΙΔΗ


 


Ευάγγελος Βαρελίδης.

        ΣΚΕΨΗ ΛΕΞΗ ΛΟΓΟΣ.  ΛΟΓΟΣ, ΕΙΝΑΙ
                  Η ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

  ΤΟ  Ε Γ Ω.

    Η Αρχή και το Τέλος.


                 Θεσσαλονίκη Νοέμβριος 2016

Το Βιβλίο «ΕΓΩ»

Φίλε Επισκέπτη, είμαι βέβαιος ότι κι εσύ, όπως κι εγώ, έχεις αναζητήσει τα αίτια (και, ενδεχομένως, τις λύσεις) για τον φόβο, τον πόνο, τη θλίψη, τη βία, τον εκφυλισμό των ηθών και των ιδεωδών και την απελπισία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τις ζωές των ανθρώπων.
Ένα βασανιστικό ερώτημα, που επίμονα ζητά απάντηση στις μέρες μας, είναι:
Με τόση εξέλιξη και τόση σωρευμένη επιστημονική γνώση, πώς εξηγείται οι άνθρωποι να βιώνουν φόβο, δυστυχία και ανασφάλεια;
Υπάρχουν άραγε απαντήσεις;  Και πώς φτάνει κανείς σ’ αυτές;
Τρία ποιήματα του Καβάφη, εκατό και πλέον χρόνια πριν γραμμένα, είναι ακόμη επίκαιρα και συνοψίζουν το παντοτινό δράμα του ανθρώπου:
Ποιήματα του Καβάφη Τo «Τείχη», το «Η Πόλις» και «Η Ιθάκη» Ποιήματα του Καβάφη
Και αν, φίλε μου, δεν έτυχε ως τώρα να πέσουν στα χέρια σου αυτά τα ποιήματα, είναι τώρα μια καλή ευκαιρία να τα διαβάσεις.  Πήγαινε, θα περιμένω…
Τα ποιήματα αυτά καθόρισαν από παλιά στο νού μου κάποια ερωτήματα που ένιωθα την επιθυμία να απαντήσω:
 • Ποιοί, Πώς και Γιατί,
  «με πολλή περίσκεψη, χωρίς λύπη, χωρίς αιδώ,
  μεγάλα και υψηλά τριγύρω μας χτίζουν τείχη
  »;
 • Γιατί «κάθε προσπάθειά μας μια καταδίκη είναι γραφτή»…
  «στις γειτονιές τις ίδιες να γερνάμε»;
 • Ποιά είναι τούτη «η κόχη η μικρή» όπου,
  όταν η ζωή μας ρημαχθεί, σ’ όλη τη γή τη χαλάμε;
  Και πότε γίνεται αυτή η καταστροφή;
 • Και ποιοί είναι αυτοί οι «Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες» που η αμόρφωτη ψυχή διαρκώς στήνει εμπρός μας, εμποδίζοντας το ταξίδι μας προς την Ιθάκη;
Τα ερωτήματα αυτά έγιναν η αιτία για το ξεκίνημα μιας αναζήτησης που χρόνια τώρα χαρακτηρίζει τη ζωή μου.
Όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να με ενδιαφέρει η όποια προσωπική κοινωνική ή οικονομική επιτυχία, προσπάθησα να ανακαλύψω τα αίτια και τις πιθανές λύσεις για όλη αυτή της δυστυχία που έβλεπα γύρω μου και που, σχεδόν πάντα, τη δοκίμαζα κυριολεκτικά στο πετσί μου.
Τώρα, προς το τέλος πια του ταξιδιού, «μη προσδοκώντας πλούτη να μου δώσει η Ιθάκη», γράφω τα συμπεράσματα του ταξιδιού αυτού.  Τα συμπεράσματα αυτά, που αποκτήθηκαν με πολλούς κόπους και θυσίες, είναι σήμερα δικά σου, για να σε βοηθήσουν στο δικό σου ταξίδι.
Τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, η διαρκής ενασχόλησή μου με διαλέξεις, σεμινάρια, έρευνες και γραψίματα, διαμόρφωσαν τις σημερινές μου απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες, που ικανοποιητικά πλέον μπορούν να χρησιμεύσουν ως σπορά στην αποκάλυψη σημαντικών αληθειών.
Αυτές οι αλήθειες, έχουν πάψει από καιρό να είναι κτήμα των πολλών – αν ήταν ποτέ.  Και αυτό που ανακάλυψα είναι ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: Κάποιοι έκαναν – κι ακόμη κάνουν – ό,τι μπορούν να τις κρατήσουν κρυφές.  Χτίζουν «μεγάλα και ψηλά τείχη» στα μυαλά των ανθρώπων για να μπορούν ανενόχλητοι να επιτυγχάνουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.  Και τα καταφέρνουν καλά…
Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.
Η πολυετής αναζήτηση, ή μάλλον οι αποκαλύψεις που μου έγιναν στην πορεία μου αυτή, είναι ο λόγος που έγραψα το βιβλίο μου για το «ΕΓΩ».
Αυτό το βιβλίο είναι το καλύτερο μέσο (το μόνο μέσο ίσως;) να αποκαλύψω σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους αυτά που έμαθα.
Ο τίτλος του και οι 225 σελίδες που είναι γραμμένες πίσω από αυτόν, είναι οι απαντήσεις – τα τελικά συμπεράσματα – στα παραπάνω ερωτήματα.
Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, καταθέτω τη γνώση και τις εμπειρίες που απέκτησα ανιχνεύοντας τον κόσμο και τον εαυτό.
Και, χάρη στο διαδίκτυο, όλες αυτές οι γνώσεις και εμπειρίες που από το 1970 έως σήμερα έχω συλλέξει, κυριολεκτικά σταγόνα-σταγόνα, μπορούν εύκολα και με ελάχιστο κόστος να γίνουν σήμερα κτήμα σου.

Κατέβασε τη δωρεάν περίληψη του βιβλίου:

Μία δωρεάν περίληψη του βιβλίου «ΕΓΩ», που περιέχει πίνακα περιεχομένων και συνοπτική αναφορά στις κεντρικές ιδέες και τα συμπεράσματα της πλήρους έκδοσης, μπορείς να κατεβάσεις από τον ακόλουθο προορισμό (με δεξί κλικ και επιλογή από το μενού «αποθήκευση ως…»):
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η περίληψη του βιβλίου, καθώς και όλο το βιβλίο «ΕΓΩ», είναι γραμμένα σε μορφή PDF, ένα ανοικτό πρότυπο ηλεκτρονικού εγγράφου, συμβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα, που υποστηρίζεται από την εταιρεία Adobe.  Για να την διαβάσεις στον υπολογιστή σου απαιτείται να είναι εγκατεστημένο σ’ αυτόν το πρόγραμμα Adobe Reader™, που διανέμεται δωρεάν από την Adobe στον ιστοχώρο της.  Το πιθανότερο είναι πως ήδη το έχεις.  Αν όχι, υπάρχει μια διαθέσιμη έκδοση, κατάλληλη για κάθε λειτουργικό σύστημα (Linux, Windows, Apple OS κ.λπ.).  Περισσότερες πληροφορίες και download, στον ιστοχώρο της Adobe Adobe Reader.
Ο ιστοχώρος της εταιρείας Adobe είναι στην Αγγλική, υπάρχει όμως δυνατότητα καταβίβασης από εκεί της πλήρως εξελληνισμένης έκδοσης του προγράμματος.

Γιατί πιστεύω πως ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις το βιβλίο «ΕΓΩ»:

Έχοντας διαβάσει ήδη την περίληψη του βιβλίου μου, θα έχεις ήδη σχήματίσει μια άποψη γι’αυτό.  Και, μια και είσαι εδώ, συμπεραίνω ότι μάλλον το βρίσκεις ενδιαφέρον.
Φυσικά, η ανάγνωση μιας περίληψης δεν προσφέρει πλήρη γνώση.
Μια περίληψη δεν μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα ενός έργου, ούτε να χορτάσει τη δίψα κάποιου για απαντήσεις. Σίγουρα αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
Θεωρώ σκόπιμο να δώσω μερικές διευκρινίσεις:
Το βιβλίο δεν αναζητά οπαδούς ή μαθητές.
Ούτε βέβαια έχει σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο προσυλλητισμού σε κάποιο δόγμα ή κάποια θρησκεία, παλιά ή νέα.
Δε έχω και δεν θέλω να έχω σχέση με τέτοια πράγματα.
Το βιβλίο έχει μια μεγαλύτερη φιλοδοξία:
Απευθύνεται στο Άτομο που θα κατανοήσει καλά τον Εαυτό του αλλά και τους Άλλους γύρω του και, απαλλαγμένο από τους παντοειδείς περιορισμούς του ΕΓΩ του, θα μπορεί να δρά πλέον Ελεύθερα, Αυτόνομα και, παράλληλα, σε πλήρη αρμονία με τους άλλους ανθρώπους και το Περιβάλλον του.
Αυτό θα του δώσει πολλαπλά ωφέλη, πρώτα υπέρ του Εαυτού του και δεύτερα υπέρ του Περιβάλλοντός του.
Διαβάζοντας το βιβλίο, θα ανακαλύψεις τις παγκόσμιες και διαχρονικές αλήθειες και τους νόμους που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την εθνικότητα ή τη θρησκεία του καθενός.
Νόμους που όποιος καλά τους γνωρίζει μπορεί, αφενός μεν ο ίδιος να πετύχει καλύτερη γνώση του Εαυτού του, αφετέρου να τους χρησιμοποιεί για να οδηγεί τους άλλους όπως αυτός θέλει, στο καλό ή στο κακό.
Θα διαβάσεις για πράγματα που οι πρόγονοί μας τα είχαν δει και τα είχαν καλώς αναλύσει, μα χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων στο σκοτάδι, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε με συγκαλυμένη σκοπιμότητα.
Και σε καλώ να γίνεις φορέας αυτών των γνώσεων, για το καλό, το δικό σου και των άλλων ανθρώπων.  Κι ακόμη, αν μπορείς, να τις συμπληρώσεις και να τις αναπτύξεις περισσότερο, μέσα σου πρώτα, έξω στον κόσμο αργότερα.
Δε θα πω άλλα πολλά.  Είναι νομίζω αρκετά όσα είπα.
Δε μένει παρά να διαβάσεις το βιβλίο και να έχεις πλέον τη δική σου γνώμη, με γνώση, για όσα γράφω σ’ αυτό.
Η πλήρης ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου «ΕΓΩ» (σε μορφή PDF αρχείου) πωλείται σε τιμή χαμηλότερη της έντυπης και είναι διαθέσιμη εδώ.

http://www.varelidis.gr/book/