Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Ο αυτοσκοπός της προσφοράς και η ναυαγοσωστική - Θεολόγος Εμμανουηλίδης

Θεολόγος Εμμανουηλίδης: Ο αυτοσκοπός της προσφοράς και η ναυαγοσωστική
Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρη
Για τον Θεολόγο Εμμανουηλίδη η προσφορά στον συνάνθρωπο ήταν πάντα αυτοσκοπός. Πρώην αθλητής του βόλει, σπουδασε ΤΕΦΑΑ αλλά αποφάσισε να πάρει άλλον δρόμο στη ζωή του, αυτόν της προσφοράς στον συνάνθρωπο που πάντα προσδοκούσε να κάνει πράξη.
Έτσι το 1995 αποφάσισε να γίνει ναυαγοσώστης, μια ιδιότητα, ένα επάγγελμα που τότε στην Ελλάδα ήταν στα σπάργανα. «Η ιδέα μου ήρθε στην Ασπροβάλτα που κάναμε διακοπές στο κάμπιγκ του ΕΟΤ και έτσι το αποφάσισα. Εκείνη την εποχή ήταν ουσιαστικά προσφορά στον συνάνθρωπο και όχι επάγγελμα, αφού ακόμα δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο και οι ναυαγοσώστες ήταν σπάνιοι» εξηγεί ο ίδιος!
Πράγματι εκείνη την εποχή ναυαγοσώστες υπήρχαν μόνο σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και γενικά ήταν δυσεύρετοι στις ελληνικές παραλίες. «Τότε υπήρχε μόνο η σχολή της ΧΑΝΘ όπου και φοίτησα για δύο μήνες, όσο δηλαδή ήταν η σχολή και στη συνέχεια ήμουν από τους τυχερούς και κατάφερα να δουλέψω για δύο με τρία χρόνια» λέει ο Θεολόγος.
- Πως όμως αποφάσισε να κάνει μια από τις πρώτες σχολές ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, τη Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας;
«Η ιδέα ήρθε το 1998 με ένα φίλο και την κάναμε πράξη» εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης «Τελικά η σχολή έγινε πράξη το 1999 και από τότε δουλεύει συνεχόμενα. Η Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση ναυαγοσωστών και τη διάδοση της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Παρέχουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση, με αντικείμενο τους βασικούς κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο νερό, τις τεχνικές βοήθειας και διάσωσης μέσα και έξω από αυτό, καθώς και την παροχή πρώτων βοηθειών όπου και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο».
Η ναυαγοσωστική είναι μια εποχική αλλά δύσκολη δουλειά, ωστόσο προσελκύει πολλούς νέους ανθρώπους: «Είναι πράγματι δύσκολη δουλειά. Όταν όλοι άλλοι λιάζονται και διασκεδάζουν εσύ πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για ώρες μήπως συμβεί κάτι, μήπως κινδυνεύσει κάποιος άνθρωπος» εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης «Για ένα νέο σήμερα είναι μια δουλειά εποχική μεν που έχει αξιόλογες αποδοχές οι οποίες αρχίζουν από 600 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 1000 και πλέον. Χρήματα που ουσιαστικά είναι καθαρά, αφού παρέχεται στέγη και διατροφή»
Η ναυαγοσωστική όμως δεν είναι μόνο επάγγελμα, είναι γνώσεις πρώτων βοηθειών που είναι χρήσιμες. «Ναι πράγματι, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται απλά να αποκτήσουν γνώση επειδή Ο καθένας από εμάς μπορεί να μάθει κάποιες από τις γνώσεις και τις ικανότητες του ναυαγοσώστη για την αποφυγή ατυχημάτων, για διάσωση και ανάνηψη.
Τα μαθήματα γίνονται με τον πιο σύγχρονο διασωστικό και ιατρικό εξοπλισμό από πτυχιούχους εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής, πρώτων βοηθειών και επείγουσας προνοσοκομειακής αντιμετώπισης με μεγάλη πείρα στη ναυαγοσωστική και γενικότερα στον τομέα της διάσωσης»
- Πως είναι όμως το 24ωρο του Θεολόγου Εμμανουηλίδη που είναι παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού;
«Από το πρωί δουλειά που τελειώνει αργά το βράδυ» εξηγεί ο ίδιος «είναι τα κορίτσια μου που πρέπει να τα δω και προσπαθώ πάντα να ξεκλέβω λίγη ώρα για γυμναστήριο»