Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Η Αφροδίτη απειλεί με το σανδάλι της τον Πάνα επειδή την παρενοχλεί, προφανώς επηρεασμένος από τον ΄Ερωτα.....


 Η Αφροδίτη απειλεί με το σανδάλι της τον Πάνα επειδή την παρενοχλεί, προφανώς επηρεασμένος από τον ΄Ερωτα

ΚΑΡΒΑΤΙΝΑΙ, ΕΝΔΡΟΜΙΔΕΣ, ΒΛΑΥΤΑΙ 
 Στην ερώτηση "τί φοράμε στα πόδια;" η πιθανότερη απάντηση είναι "παπούτσια", μια λέξη άγνωστη στους προγόνους μας που την έμαθαν από τους Οθωμανούς. Τί θα απαντούσαν οι αρχαίοι ΄Ελληνες; Τα εξής ολίγα: 1) υποδήματα (υπο + δήμα από το δέω): αναφέρονται ήδη από τον Όμηρο. 2) πέδιλα: μυκηναϊκή λέξη που τη βρίσκουμε στην Οδύσσεια. 3) σάνδαλα (υποκορ. σανδάλιον): τα αναφέρει και ο Ηρόδοτος, 4) κρηπίδας: είδος ανδρικού υποδήματος με υψηλά καττύματα (αυτά που λέμε σόλες από την ιταλική sola), 5) εμβάδας: υποδήματα που φορούσαν κυρίως στο σπίτι, 6) καρβάτινας: αγροτικά κυρίως υποδήματα από ακατέργαστο δέρμα βοδιού, 7) κοθόρνους: υποδήματα με πολύ υψηλά καττύματα για να δίνουν ύψος κυρίως στους υποκριτές της τραγωδίας, 8) αρβύλας: ισχυρό υψηλό υπόδημα που φορούσαν κυρίως οι κυνηγοί, χωρικοί και οδοιπόροι, αναφέρεται και από τον Αισχύλο, 9) ενδρομίδας: υποδήματα που φορούσαν οι δρομείς, 10) βλαύτας: είδος ελαφρού σανδαλίου που φορούσαν οι κομψευόμενοι. Αυτές τις λέξεις έχω συναντήσει σε αρχαία κείμενα και πιστεύω ότι είχαν κι άλλες σχετικές. Εμείς, που είμαστε υπερήφανοι για τη γλώσσα μας, χρησιμοποιούμε (ελάχιστα διασκευασμένες) τις ιταλικές λέξεις pantofola και botta, την βενετική goba (γόβα) και τις τουρκικές pabuc (παπούτσι) και caruk (τσαρούχι). Σημ.: Στις τουρκικές το c θέλει από κάτω κόμμα για να φαίνεται ότι προφέρεται τσ, αλλά δεν ξέρω πώς να το γράψω.
Λόγω της σημερινής παγκόσμιας ημέρας μητρικής γλώσσας, κάνω αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ελληνική γλώσσα, για την οποία ο λατίνος Κικέρων είπε "Εἰ θεοί διαλέγονται τῃ τῶν Ἑλλήνων γλώττῃ χρῶνται". 


Μαργαρίτα Βασαλάκη
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ξένιος Ζήνων Ιωάννης Συκιωτάκης Αγαπημένοι Φίλοι Λάτρεις του Πολιτισμού μας σας ενημερώνω σε μιά τελευταία αναφορά των αρχαιολόγων της ΖΩΜΥΝΘΟΥ στον Ψηλορείτη οι αρχαιολόγοι που μας ξενάγησαν εκεί μας εκμυστηρεύθηκαν ότι οι γνώσεις που έχουμε για τον πολιτισμό μας καθώς και για τους παλαιότερους πολιτισμούς μας όπως ο Μινωικός είναι αποτυπωμένος σε πάπυρο και σε αγγεία ή σε παραστάσεις γύρω από τις σαρκοφάγους πχ. των αρχαίων Αιγυπτίων όπου παρουσιάζουν τους ΜΙΝΩΙΤΕΣ με λαμπρό παράστημα, Ωραία μακρυά περιποιημένη Κόμη και με δερμάτινα ψηλά υποδήματα σάν τα σημερινά Κρητικά Στιβάνια !!!!
 Ευαγγελία Αμαζόνα Άρτεμις Μηνά Δεν είναι ντροπή να λέμε τσαρούχια.Ειναι η παραδοση του λαου μας.Στην αρχη ονομαζοταν πίγγες.Αργοτερα ονομαστηκαν τσαρουχια ομως δεν εχει διευκρινηστει ακομη αν δεν ειναι λατινικη ονομασια κι οχι τουρκικη.Στην στρατιωτικη ονομασια του το τσαρουχι ονομαζετε ταρρούχιον.Αυτο που φορανε οι ευζωνες.Οι τουρκοι σιγουρα δεν ηταν οι δημιουργοι ουτε και οι εμπευστες των 6τσαρουχιων.Οποτε αυτην την λεξη σιγουρα θα την υοθετησαν απο καπου αλλου.Λεω τωρα χωρις να εχω πληρης γνωσεις.Ειδαλως πολυ ωραιο κι ενημερωτικο το αρθρο για τα υποδηματα