Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ETΣΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ "ΕΥΣΕΒΕΙΣ" ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ.

  

ETΣΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ "ΕΥΣΕΒΕΙΣ" ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Από πού προήλθαν τα «ματάκια»; Τα φυλακτά πού είναι τόσο διαδεδομένα στην λεκάνη της Μεσογείου και είναι γνωστά ως «ματάκια» έχουν και αυτά την Ελληνική καταγωγή τους.Όταν στην Ελλάδα επεβλήθη η θρησκεία της ερήμου, τα αγάλματα των θεών θεωρήθηκαν σατανικά.Με απίστευτη μανία ο χριστιανικός όχλος κατεδάφιζε τους ναούς των Ελλήνων Θεών και κατέστρεφε τα αγάλματά τους. Με αποτέλεσμα τα μαρμάρινα αγάλματα να μετατρέπονται σε ασβέστη (ένα καμίνι με χιλιάδες τμήματα από σπασμένα αγάλματα ανακαλύφθηκε στην περιοχή Καλοίνδια της Χαλκιδικής- Μακεδονία,ενώ τα χάλκινα τα έλοιωναν για να γίνουν όπως λέει ο ποιητής Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, δεκάρες και κατσαρόλες.
Τα συνεργεία ανακύκλωσης των Χριστιανών έπαιρναν τα χάλκινα αγάλματα και αφαιρούσαν τα μάτια των θεών τα οποία αφού θεωρούσαν πως έχουν μαγικές ιδιότητες τα φύλασσαν.
Τα μάτια αυτά αργότερα τα ΕΦΕΡΑΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΦΥΛΑΧΤΑ. Επειδή όμως με τον καιρό δημιουργήθηκε έλλειψη, τότε αποφάσισαν να τα κατασκευάζουν σε μικρές βιοτεχνίες....
Έτσι τα γαλάζια μάτια των θεών μας κοίταζαν (και) αυτούς που τους τα έβγαλαν.

Μάια Τσεπουλίδου