Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ - Μία πολύ παλαιότερη ιστορία του Προμηθέα...Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Προμηθέας φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, του Heinrich Friedrich Füger
Εικόνα από : http://n1.xtek.gr/ime/gymnasium/index.php?p=lemma&id=482&lang=1
Ο Προμηθέας φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, του Heinrich Friedrich Füger 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ - Μία πολύ παλαιότερη ιστορία του Προμηθέα...
ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα, ο Τιτάνας Προμηθέας δημιούργησε από πηλό τον άνθρωπο. Και από τότε δεν έπαψε να τον προστατεύει και να τον βοηθά να βελτιώσει τη ζωή του και να αναπτύξει πολιτισμό: ΄Εδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά, τους έμαθε να δημιουργούν εργαλεία και τους δίδαξε τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα (ιατρική, αρχιτεκτονική, μεταλλουργία, ναυπηγική, μαθηματικά). ΄Εκλεισε με πονηριά συμφωνία με τον Δία, πολύ συμφέρουσα για τους ανθρώπους σχετικά με τις θυσίες στους θεούς. Όταν έμαθε για τον επικείμενο κατακλυσμό, υπέδειξε στο γυιο του τον Δευκαλίωνα να φτιάξει μια κιβωτό (λάρνακα), να την γεμίσει με εφόδια και ζώα και να μείνει μέσα με τη γυναίκα του Πύρρα. ΄Ετσι σώθηκε το ανθρώπινο γένος.
Ήταν ένας φιλάνθρωπος επαναστάτης, που δεν δίστασε στην προσπάθειά του να βοηθά τους ανθρώπους, να συγκρουσθεί επανειλημμένα με το Δία, ο οποίος τον τιμώρησε να μείνει δεμένος με ατσάλινες αλυσίδες σ' ένα βράχο στον Καύκασο κι ένας αετός να του τρώει το συκώτι. Ο Δίας ορκίστηκε να μη λύσει ποτέ τα δεσμά του Προμηθέα, μέχρι που ο Ηρακλής τον ελευθέρωσε. Ο Θεός χάρηκε για το κατόρθωμα του γιου του, γιατί αρκετά είχε τιμωρηθεί ο Προμηθέας, που κατά βάθος τον εκτιμούσε για την ευφυία και την προνοητικότητά του και για να τηρήσει τον όρκο του, προέτρεψε τον Προμηθέα να κατασκευάσει ένα δαχτυλίδι από το ατσάλι της αλυσίδας του και ένα κομμάτι του βράχου στον οποίο ήταν δεμένος και να το φορά πάντα. ΄Ετσι ο ατσάλινος δεσμός με το βράχο συνεχίστηκε. Από τότε οι άνθρωποι άρχισαν να κατασκευάζουν δαχτυλίδια και να τα φορούν για να θυμούνται και να τιμούν το μεγάλο ευεργέτη τους.
Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα της παλαιάς διαθήκης (πηλός, κατακλυσμός του Νώε κ.λπ.) και της "θυσίας του Χριστού" με την πολύ παλαιότερη ιστορία του Προμηθέα είναι καθαρή σύμπτωση, όπως και ο συμβολισμός του δαχτυλιδιού και του σταυρού.
Ο Προμηθέας φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, του Heinrich Friedrich Füger

Μαργαρίτα Βασαλάκη