Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΎΛΙΑ Ή ΠΛΕΙΆΔΕΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ !!ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΉ ΤΗΝ ΠΟΎΛΙΑ Ή ΠΛΕΙΆΔΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ, ΑΠΟ 6 Ή 7 ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ  ( 340 - 360 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ) ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ.
ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠ`ΤΗΝ ΠΟΎΛΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ (65 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ) ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΊΓΑ TOY HNIOXOY ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ.


Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΆΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΜΟΙΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗ ..
Η ΠΟΎΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ ( ΑΦΡΟΔΙΤΗ ), ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΎΓΧΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ, ΔΙΟΤΙ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΎΛΙΆ, ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΌΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΜΠΈΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΠΑΔΙΑ, ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞ`ΊΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΌΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΚΙ ΕΤΣΙ ΈΜΕΙΝΕ ΤΟ ΑΥΓΕΡΙΝΌΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.....

ΕΦΕΤΟΣ ΌΜΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ - ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΛΕΙΆΔΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 10 Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΘΑ ΠΕΡΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΙΑΔΕΣ - ΠΟΥΛΙΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ !!!

 ΕΔΩ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΛΕΙΆΔΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ...


 ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ -ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΥΛΙΑ - ΠΛΕΙΆΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ ΛΑΜΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 !!  ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΥΛΙΑ :::


Η ΠΟΎΛΙΑ Ή ΠΛΕΙΆΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΌΛΕΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΣ ! ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ:
 Η ΜΑΊΑ ( 340 ΈΤΗ ΦΩΤΌΣ )

 Η ΜΕΡΌΠΗ

 Η ΑΣΤΕΡΌΠΗ

Η ΑΛΚΥΌΝΗ

Ο ΆΤΛΑΣ

Στόν αστερισμό του Ταύρου λοιπόν ανήκουν οι Πλειάδες ή Πούλια ένα ανοιχτό σμήνος με συγκεντρώσεις αστέρων με ακανόνιστο σχήμα, τό οποίο βλέπουμε στην Ανατολή κάθε πρωί πρίν από την ανατολή του Ήλιου αυτήν την εποχή και που μας μαρτυρεί την έναρξη του καλοκαιριού !
Nikos Pazaitis
npazaitis@hotmail.com


==========================================================================
Πλειάδες ή Πλειάς ή Μ45 στην αστρονομία ονομάζεται ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, που ανήκει στον αστερισμό Ταύρο.
Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη.
Όλοι οι αστέρες των Πλειάδων παρουσιάζουν την αυτή ιδία κίνηση, που καταμαρτυρεί την κοινή φυσική καταγωγή και ύπαρξη και άλλων φυσικών δεσμών μεταξύ τους. Επίσης, οι αστέρες αυτοί περιβάλλονται από διάχυτη νεφελώδη ύλη που καλείται συνολικά «νεφέλωμα των Πλειάδων».
Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 440 ως 480 έτη φωτός.
Τα ονόματά τους δόθηκαν από τις επτά Πλειάδες από την Ελληνική μυθολογία.

Λαογραφία

Οι από της αρχαιότητας παρατηρήσεις των Πλειάδων δεν ξέφυγαν της προσοχής του νεοελληνικού λαού, που τις ονόμασε κοινώς Πούλια ή Πλειά ή Πιλειά ή Απλειά ή Οπλειά ιδιωματικά και ιστορεί πως ήταν επτά αδελφές, γι΄ αυτό και τις αποκαλούν και «Εφτάστερο» ή «Εξάστερο» (η Μερόπη είναι δυσδιάκριτη), από όπου και ο λαϊκός στίχος από τα «Εκατολόγια της Αγάπης»:
Έξι άστρα σέρνει η Πούλια.
Επίσης από τις παρατηρήσεις γεωργών και ποιμένων δόθηκε συνάφεια με τις εποχές, από όπου και η γνωστή παροιμία: «Όντας η Πούλια βασιλεύει, ο καλός ο ζευγολάτης αποσπέρνει, κι ούτε τσοπάνος στα βουνά, κι ούτε ζευγάς στους κάμπους».
Χαρακτηριστικές είναι και οι εκφράσεις: «Άμα σκάσει η Πούλια» ή «μέχρι να πέσει η Πούλια στη θάλασσα».
Κατά τη νεοελληνική παράδοση η Πούλια ήταν «κλώσσα με εφτά κλωσσόπουλα» από τα οποία επέζησε το ένα, ενώ τα άλλα έγιναν αστέρια, από όπου και το όνομα «Κλωσσαριά».
Στους ανατολικούς λαούς οι Πλειάδες συνδέθηκαν με την Αστρολατρία, έτσι οι Πέρσες γιόρταζαν κατά το μεσονύκτιο της 17ης Νοεμβρίου τη μεσουράνησή τους. Τότε ο βασιλέας των Περσών δεν αρνιόταν καμία χάρη που ζητούσαν οι υπήκοοί του. Αλλά και οι Αιγύπτιοι από αυτή την ημέρα άρχιζαν τις προς τιμή της Ίσιδος θρησκευτικές εορτές. Στον Ινδουισμό ονομάζονται Κρττίκα(Krttika) ή και Καρτίκα και φέρονται να είναι οι σύζυγοι των επτά σοφών Ρίσσις(Rishis), οι οποίοι σχετίζονται με τους επτά αστέρες της Μεγάλης Άρκτου. Όταν κάποτε αμφισβήτησαν οι επτά Ρίσσις την συζυγική πίστη των συζύγων τους, χώρισαν οι έξι από αυτούς και εκείνες τότε αποχώρησαν και έγιναν οι Πλειάδες. Άλλοι λαοί συνδύασαν τις Πλειάδες με τα επτά αγαθά πνεύματα των Βέντα και της Ζενταβέστα.