Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης, πωλείται 6,1 εκατ. ευρώ…

Πρόκειται για έναν από τους »θρύλους» της Θεσσαλονίκης και πωλείται από τον όμιλο Εurobank έναντι 6,1 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για το διατηρητέο επί της παραλιακής λεωφ. Νίκης, παραπλεύρως της πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο στέγασε από το 1927 έως και τη δεκαετία του ’90 το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» όπου σύχναζαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κηρυχθεί «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Το κτίριο θεωρείται ορόσηµο ακριβώς λόγω της αρχιτεκτονικής του και του εστιατορίου που λειτουργούσε στο ισόγειο και με βάση τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί, η χρήση του διατηρητέου αφορά, εκτός από την όψη του κτιρίου και τη λειτουργία του ως εστιατόριο για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι προσφέρονται για κατοικίες.
Η Eurobank είχε προσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου, με μία αξία στα πέριξ των 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον από υποψηφίους επενδυτές ήταν περισσότερο προφορικό, κυρίως λόγω της κρίσης.
Σημειωτέον ότι το διατηρητέο παραμένει κλειστό από το καλοκαίρι του 1994 και μόνο η πρόσοψή του θυμίζει τις παλιές ένδοξες ημέρες. Τώρα, ο όμιλος επανεκκινεί τις διαδικασίες έχοντας θέσει τον πήχη, χαμηλότερα αφού ξεκινά από την τιμή των 6,1 εκατ. ευρώ κι έχοντας ήδη δεχθεί, κατά τις πληροφορίες, προκαταρκτικό ενδιαφέρον.
Το ακίνητο «Ολυμπος Νάουσα» κατασκευάστηκε το 1926, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό.
Ο επενδυτής που θα αναλάβει να το αξιοποιήσει έχει και το πλεονέκτημα ότι δεν έχει εξαντληθεί η επιτρεπόµενη δόµηση του οικοπέδου. Τα νέα σχέδια περιλαμβάνουν τη λειτουργία του νέου εστιατορίου »Ολυμπος Νάουσα» στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε όροφοι προορίζονται για τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών, δεδομένης και της προνομιακής θέσης του ακινήτου αφού πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εμπορικό σημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, με κατοικίες υψηλής αισθητικής καθώς και επαγγελματικούς χώρους.