Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

ΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ Ο ΦΙΝΕΕΣ και Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - Της Μαργαρίτας Βασαλάκη


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

 Εικόνα απο : http://eismnimin.blogspot.gr/2013/03/8-13-23-28.html

Αυτή την εποχή, δηλ. 9-13 Ελαφηβολιώνα, γιόρταζαν οι πρόγονοί μας τα Μεγάλα Διονύσια, τη λαμπρότερη γιορτή προς τιμήν του Θεού Διονύσου, που απετέλεσαν την αρχή και την εξέλιξη της δραματικής ποίησης.
 Τα μεγάλα Διονύσια περιελάμβαναν διθυραμβικούς αγώνες, δραματικές παραστάσεις, θυσίες, λαμπαδηφορία και μεγάλη πομπή κανηφόρων, μεταμφιεσμένων, σκαφηφόρων, ασκοφόρων, υδροφόρων, φαλληφόρων και χορευτών.
 Λίγα στοιχεία από τα Διονύσια (ευθυμία, μεταμφιέσεις, χοροί) έχουν διατηρηθεί στο σύγχρονο καρναβάλι, κατά το οποίο όμως δεν τιμούμε το Θεό Διόνυσο. 
Εμείς, οι νεοέλληνες τιμούμε τους σημαντικούς για την επίσημη θρησκεία της Ελλάδας αγίους των εβραίων, όπως το δίκαιο Φινεέ, που είναι σήμερα η γιορτή του, βοήθειά μας.
 Ο Φινεές ήταν ιερέας των Εβραίων και όταν είδε έναν Ισραηλίτη με μια Μαδιανίτισσα, αγανάκτησε επειδή αυτή πίστευε στο Βάαλ και όχι στον Ιεχωβά, τους καταδίωξε με ένα δόρυ στη σκηνή τους και διαπέρασε και τους δύο, τη δε γυναίκα διά της μήτρας της κι έτσι ευχαριστήθηκε ο θεός, όπως λέει η αγία γραφή. 
Τελικά, ο θεός των εβραίων και των χριστιανών εξαφάνισε ή εξόντωσε τους Μαδιανίτες όπως και άλλους λαούς γειτονικούς των Ισραηλιτών, δηλ., τους Χετταίους, Αμορραίους, Χαναναίους, Φερεζαίους, Ευαίους, Ιεβουσαίους και Γεργεσαίους, ενώ για άλλους, όπως τους ΄Ελληνες και ειδικά τους Κρήτες μένει ακόμη να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να μας καταστρέψει. 
Και μην πείτε ότι ο θεός είναι ρατσιστής. Ρατσιστές είμαστε οι ΄Ελληνες, που λυπούμαστε μεν και βοηθούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά επίσης ανησυχούμε για την εισβολή και την κατάληψη της πατρίδας μας.

Μαργαρίτα Βασαλάκη