Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Απόγονοι των Ηρώων του 1821 στο NEWS 247: Τιμή και μνήμη για εκείνους που μας χάρισαν την Ελευθερία

   

Με καταγωγή απ' το Σούλι και από δύο εκ των πιο ηρωικών οικογενειών της Ελληνικής Επανάστασης, απόγονοι των Μποτσαραίων και Τζαβελλαίων μιλούν στο NEWS 247 για την ιστορία των προγόνων τους, τη "στόφα" των ηρώων και την "σπαρτιάτικη" ζωή τους. Οι αδούλωτοι αγωνιστές που γράφτηκαν στην Ιστορία με χρυσά γράμματα και αίμα.

Των Λευτέρη Σαββίδη & Σοφίας Κατσαρέλη

Όταν ακούς το όνομα Μπότσαρης ή Τζαβέλλας αμέσως ο νους ταξιδεύει πίσω στο Έπος του 1821. Για την ακρίβεια, ο συνειρμός φέρνει στο νου ένα τεράστιο κεφάλαιο της Ελληνικής Επανάστασης που ακούει στο όνομα Σούλι. Οι αδούλωτοι Σουλιώτες έδειξαν τον δρόμο σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν σημάνει η εξέγερση εναντίον των Τούρκων και "αιμοδότησαν" τους Έλληνες με αναρίθμητους στρατιώτες και οπλαρχηγούς.
Ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου το NEWS 247 συνομιλεί με δύο ανθρώπους με σουλιώτικη καταγωγή και όνομα βαρύ, ιστορικό, ηρωικό, καθώς είναι απόγονοι των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο Κώστας Τζαβέλλας και ο Κίτσος Μπότσαρης μας ταξιδεύουν στην εποχή των ηρώων και κάνοντας αναδρομή στη ζωή και την ιστορία τους, μας μιλούν για το Σούλι, τις μάχες για τη λευτεριά και τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους, που έκαναν τα ονόματά τους να γραφτούν στις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Γιατί ήταν εκείνοι, που μας χάρισαν αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε όλοι... την Ελευθερία μας!
 

 (Κίτσος Μπότσαρης και Κώστας Τζαβέλλας, απόγονοι δύο εκ των σημαντικότερων οικογενειών του Σουλίου που συνέδραμαν στην Επανάσταση του 1821, μπροστά από τα σπαθιά και κουμπούρια της οικογένειας των Τζαβελλαίων)
Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, ώστε να συναντήσουμε τους οπλαρχηγούς των δύο οικογενειών, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα δέχονταν να σταθούν πλάι, πλάι, Μποτσαραίοι και Τζαβελλαίοι. Οι δύο οικογένειες από το Σούλι μπορεί να πολέμησαν μαζί πρώτα ενάντια στον Αλή Πασά και έπειτα κατά των Τούρκων γενικότερα, όμως τα δύο σόγια χώριζε έντονη κόντρα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε ως και τις... εχθροπραξίες. Σήμερα πάντως, ο Κίτσος Μπότσαρης, ελεύθερος επαγγελματίας και έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον Κώστα Τζαβέλλα, που εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος.

http://www.msn.com/el-gr/news/national/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-1821-%CF%83%CF%84%CE%BF-news-247-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1/ar-BBqUdxE?li=AAaiBsP&ocid=SK2MDHP