Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Τού Θόδωρου Δεύτου - ''ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ'' ΚΑΙ ''Πολίτισσα'' Ένα βιβλίο Ύμνος για την Πόλη • ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ
   ‘’ Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής ‘’ εκδ. Ωκεανός 


  Καράβια τα βιβλία σας κ. Δέυτο , και μάλιστα σε ταξίδια ονειρικά!!!!
  Θαρρώ πως πολλοί πόντιοι ,διαβάζοντας τούτο το διαμάντι ,θα ταξιδέψουν στη γη των προγόνων τους και μάλιστα με το καλύτερο ξεναγό πλάι τους, να εξηγεί ,να κατατοπίζει και να περιγράφει με το τρόπο εκείνο, που μόνο η δική σας πένα ξέρει!!!
  Εμένα πάντως σκαλίσατε τη μνήμη μου και μου προσφέρατε εικόνες και στιγμιότυπα αλλοτινών εποχών!
  Αφηγείστε με τον ίδιο όμορφο τρόπο των παππούδων μου, φωτογραφίζοντας τα πάντα στο χώρο και στον χρόνο...έτσι ώστε κλείνοντας την τελευταία σελίδα του βιβλίου σας, ένιωσα Αρμενάκι στη πλώρη του πλοίου, που σεργιάνισε στα όμορφα παράλια της Ανατολής...
  "Η φαντασία σημαντικότερη της γνώσης" είπε ο Αϊνστάιν...
  Όταν όμως αυτές συναντιούνται το αποτέλεσμα είναι η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ .......που παραμένει όμορφη αλλά που πάντα θα της λείπει το άρωμα από τα γιούλια και τα γιασεμιά που μοσχοβολούσαν στις αυλές των γυναικών του πόντου.......
  ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ. Ανατολή Σωτηριάδου 


   Κύριε Δεύτο καλημέρα σας.
   Σας γράφω από το όμορφο Ναύπλιο, θέλοντας να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες, γιατί μόλις τελείωσα το βιβλίο σας για τον Πόντο.
   Εγώ δεν είμαι Πόντια, κατάγομαι από την περιοχή του Ναυπλίου, αλλά η συγκίνηση και η γνώση που μου δώσατε είναι για μένα το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαν να μου κάνουν.
  Είδα το βιβλίο από την διαφήμιση στην Τηλεόραση και καθώς ήμουν προβληματισμένη από τον ντόρο που ξεσηκώθηκε τον τελευταίο καιρό, λόγω των γνωστών δηλώσεων Φίλη, θέλησα να μάθω περισσότερα, γιατί πρέπει να ομολογήσω ότι πολύ λίγα γνώριζα.
  Τι να σας πω κ. Δεύτο, ότι δεν κοιμήθηκα δύο βράδια μέχρι να το τελειώσω, να πω ότι χτύπησε το ρολόι για να πάει ο άντρας μου στην δουλειά και με βρήκε με το βιβλίο στα χέρια, με μάτια που έτρεχαν;
   Να σας πω ότι με συγκινήσατε; Ίσως θα αδικούσα το έργο σας.
  Να σας πω ότι νοιώθω συγκλονισμένη, ίσως φανώ υπερβολική!
  Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλώς μια απάντηση στους ανιστόρητους, είναι ένα μνημόσυνο σε αυτούς τους Πόντιους που άφησαν εκεί τα κόκκαλα τους!
  Πραγματικά έτσι το αισθάνθηκα, Συμπόνεσα την Πινίτσα, που αναγκάστηκε να αφήσει το βρέφος της στον Τούρκο υπηρέτη, αλλά θαύμασα και την γιαγιά Θεοφρονία για την δύναμη, το τσαγανό που κουβαλούσε. Αυτό το βιβλίο δεν αφορά μόνο τους Πόντιους αδελφούς, αφορά πρωτίστως τους υπόλοιπους Έλληνες, που πρέπει να μάθουν τι έγινε τότε, εκεί. Θέλω από καρδιάς να σας συγχαρώ γι’αυτό το έργο, είναι έργο Εθνικό για όσους το αντιλαμβάνονται!!!
   Μου λύσατε και ένα άλλο πρόβλημα, εκτός από τις απορίες που είχα για το Ποντιακό ζήτημα.
  Τώρα ξέρω τι δώρο θα κάνω στους φίλους μου τα Χριστούγεννα! Να σας έχει ο θεός καλά να συνεχίσετε, εγώ πραγματικά καταθέτω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου. Καλές γιορτές. Κλειώ Τσιγαρίδα. 


  Κύριε Θόδωρε σας χαιρετώ από την Καλαμαριά. Είμαστε φίλοι από τον Οκτώβρη και παρακολουθώ συχνά τις αναρτήσεις σας. Διάβασα λοιπόν αυτά που σας έγραψε για το υπέροχο βιβλίο σας η κ. Κλειώ, από το Ναύπλιο.
  Είναι πολύ λίγα αυτά που σας είπε, γιατί εγώ ως ΠΟΝΤΙΑ που είμαι, έκανα σίγουρα μια άλλη ανάγνωση. Εμένα πόνεσαν τα σωθικά μου, έκλαψε η καρδία μου!
   Πολλά από αυτά που περιγράφετε, είναι στοιχεία των δικών μου ακουσμάτων, των δικών μου αναμνήσεων, από τις περιγραφές της Τραπεζούντιας γιαγιάς Συμέλας.

   Είχα χρόνια να διαβάσω ένα τόσο δυνατό βιβλίο, ένα βιβλίο που να με ακουμπήσει τόσο πολύ!
  Ίσως έπαιξε ρόλο η καταγωγή, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Χάρηκα ιδιαίτερα την ροή, το χαλαρό ύφος με το οποίο περνάτε τόσο σημαντικά μηνύματα, αλλά κυρίως χάρηκα ότι δεν μασάτε τα λόγια σας!
   Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.
   Εγώ τουλάχιστον, σαν εκπαιδευτικός, θα διαβάσω στους μαθητές μου αποσπάσματα, για να μάθουν την πραγματική ιστορία.
  Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο στους Πόντιους, αλλά σε όλους όσους θέλουν να μάθουν, να μάθουν την αλήθεια.
   Τους προτρέπω να το διαβάσουν στην πρώτη ευκαιρία. Σας συγχαίρω γι’αυτή την προσπάθεια και σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε μια ευτυχισμένη χρονιά και το βιβλίο σας να γίνει Best Seller, γιατί πραγματικά το αξίζει!!! Συμέλα Ιωσηφίδου 


  Κύριε ΔΕΥΤΟ καλησπέρα σας. σας ευχαριστώ κατ’ αρχην για την αποδοχή και θα σας ξαναευχαριστήσω για το πολύ ωραίο ταξίδι που μας έχετε πάει μέσω του βιβλίου σας ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
   Επειδή έχω την τύχη να έχω ταξιδέψει σε εκείνα τα άγια χώματα της Τραπεζούντας και θα την ξαναέχω τον Ιούνιο να ξαναπάω, το βιβλίο σας δεν είναι απλώς ένα βιβλίο, είναι ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, το οποίο το έχω διαβάσει σε 3 μερόνυχτα.
   Κατάγομαι από ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, Ποντιακό χωριό .Τα λόγια είναι περιττά μπροστά στο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ σας. Μπράβο σας και πάλι μπράβο σας! Συγχαρητήρια και πάλι.
  Με εγκάρδιους χαιρετισμούς. Ιωσηφίδης Γρηγόρης. Katerina Kate Pakalidou


   Έχω διαβάσει το βιβλίο σας το oποίο είναι καταπληκτικό.....δεν σας κρύβω ότι δεν ήθελα να τελειώσει γιατί διαβάζοντας το έκανα ένα υπέροχο ταξίδι σε μέρη τα οποία δεν έχω πάει, αλλά με τις περιγραφές και τα συναισθήματα που ένιωσα, εάν μου τύχει και θα το ήθελα πολύ να βρεθώ στην Τραπεζούντα, θα μου είναι πολύ γνώριμη και οικεία. Σας ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι...... Κ.Theodoros Deftos 

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το καταπληκτικό βιβλίο 'ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ Το διαμάντι της Ανατολής ",το διάβαζα παντού, το έζησα έντονα, σαν να ήμουνα εγώ πρωταγωνίστρια, πέρασε ένας μήνας από τότε που το διάβασα και ακόμα το ζω.
  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σουσούμι, δεν πρόλαβα να ακούσω από την γιαγιά μου την ιστορία, μακάρι όλες οι γενιές των Ποντίων να το διαβάσουν.
   Σας ευχαριστώ πολύ! Μαρίνα Μισαηλίδου 


  Καλησπέρα, με χαρά σας αναφέρω ότι πήρα το βιβλίο σας και το διάβασα σε δύο νύχτες.
  Πολλά συγχαρητήρια!!!
  Σας ευχαριστώ με ότι έζησα μέσα από αυτό, την συγκίνηση που μου προκάλεσε, τις θύμησες που ξαναγύρισαν και έναν πλούτο συναισθημάτων που μου ήρθαν και φώλιασαν στην ψυχή μου.
  Να σας πω την αλήθεια είχα χρόνια να διαβάσω ένα τόσο περιεκτικό, διδακτικό και συγκινητικό βιβλίο.
  Πάντα τέτοια, καλή επιτυχία σας εύχομαι, αν και την θεωρώ δεδομένη. Εγώ όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, γι’αυτό πάντως μιλάω!
  Να είστε καλά και να μας δίνετε πάντα τέτοια μαργαριτάρια!!!
  Σοφία Νικολαίδου


   Καλή σας ημέρα κ Δεύτο...ευτυχώς που βρεθήκατε κ εσείς να ζητήσετε συγγνώμη από την Σμύρνη με το μεγαλείο ψυχής που έχετε...αν περιμέναμε από τα αρχοντογούρουνα που κατά καιρούς μας κυβερνούν καήκαμε...τώρα διαβάζω την Τραπεζούντα..δεν έχω λόγια..είναι το δεύτερο βιβλίο στα τόσα που διάβασα, που με ταξιδεύει στην Πατρίδα...ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου... Mαίρη Σιψίδου 

  Θόδωρος Δεύτος


   Φωτογραφία του Θόδωρος Δεύτος.
   ‘’ Πολίτισσα ‘’, το νέο συγκλονιστικό Best Seller του Θοδωρή Δεύτου, που έφτασε ήδη τα 10.000 αντίτυπα!!!
  Ένα βιβλίο Ύμνος για την Πόλη, την Πόλη των Ρωμιών, που σπάει ταμεία , αλλά κυρίως ραγίζει καρδιές!!!Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την Κωνσταντινούπολη, την Πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, την Πόλη της καρδιάς μας. Έρωτες τρανοί, μίση, πάθη, ίντριγκες, η πρωτοκαθεδρία των Ρωμιών κατοίκων της, θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας, σαν κινηματογραφική ταινία. Μια αφήγηση που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, για τις καλές, μα και για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν οι Ρωμιοί της Πόλης, από τον συγγραφέα του Best Seller ‘’ Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής ¨ κ. Θοδωρή Δεύτο.
  Υ.Γ: Από την Τραπεζούντα μπήκε θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2016, στο μάθημα της Νεοελ. Λογοτεχνίας!!!
  Θόδωρος Δεύτος

  Aspa Ragousi: Ενα αριστούργημα διηγηματικής συγγραφής !!!! Ένας ύμνος στην Πόλη των Πόλεων , στην Πόλη της ακμής των ερώτων της δόξας του πόνου του ξεριζωμού στη μαγική Πόλη των αναμνήσεων !!!!! Ενα μεγάλο μπράβο στον χαρισματικό συγγραφέα !!!!!!!