Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Μαργαριτάρι, Μαργαρίτα, Μαργαρίτες - Της Margarita Vasalaki


 Αποτέλεσμα εικόνας για Τα μαργαριτάρια της Αφροδίτης
Τα μαργαριτάρια της Αφροδίτης, του Ηerbert James Draper

Μαργαριτάρι, Μαργαρίτα, Μαργαρίτες

Αγαπημένοι μου φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Δεν είναι ακριβώς η γιορτή μου, αλλά είναι όμορφο που με σκεφθήκατε. Και πάλι ευχαριστώ.
Τώρα να ξεκαθαρίσουμε, ότι το όνομά μου δεν το οφείλω σε κάποια αγία, άλλως τε σύμφωνα με τον ορθόδοξο συναξαριστή, "Δεν είναι διασταυρωμένη η ύπαρξη της Αγίας (Μαργαρίτας) ή τα βιογραφικά στοιχεία της ή η ημερομηνία εορτής της", δηλ. δεν ξέρουν τί γιορτάζουν.
Επομένως δεν είναι χριστιανικό όνομα ούτε πολύ περισσότερο εβραϊκό και το οφείλω στη γιαγιά μου που με μεγάλωσε και φυσικά τη λάτρευα.
 Είναι ένα ελληνικό όνομα και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη "μαργαρίτης" που δήλωνε το μαργαριτάρι και το γνώρισαν οι ΄Ελληνες στην Περσία κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Στην αρχαιότητα είχε τόση αξία, που ένας στρατηγός χρηματοδότησε μια εκστρατεία με το τίμημα από την πώληση ενός μαργαριταρένιου ενωτίου της μητέρας του.
 Η λέξη πέρασε στη λατινική ως margarita, μετά χρησιμοποιήθηκε ως γυναικείο όνομα και τελικά επεκτάθηκε στη δήλωση του γνωστού αγριολούλουδου, ενώ αργότερα, για την γνωστή πολύτιμη πέτρα επικράτησαν οι λέξεις perle, perla και pearl.

Margarita Vasalaki