Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Τιμήσαμε την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα στο πρόσωπο της Υπατίας της Αλεξανδρινής

  Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

  Γιορτάσαμε την Υπατία

Σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα ''Χάρης'' του Ξενοδοχείου |Imperial Palace Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσαν οι: ''Πολιτιστικος Σύλλογος Προμηθέας Πυρφόρος'' και ο ''Κήπος της Ελεύθερης Σκέψης'', τιμήσαμε την ελληνική Παιδεία και τα Γράμματα, στο πρόσωπο της Υπατίας της Αλεξανδρινής !! Με μία αναφορά στο βίο της Υπατίας, το πλούσιο και ακτινοβόλο έργο της και στον τραγικό της θάνατο, διανθισμένη με δραματοποίηση, εικόνες, ποίηση και κινηματογραφικές προβολές για την εποχή της, την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από τον καθοδηγούμενο θρησκόληπτο όχλο και τις τελευταίες τραγικές στιγμές της μεγάλης μαθηματικού, φιλοσόφου και αστρονόμου.

Ομιλητές ήταν οι:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Αγρόδιος

Ο Μιχάλης Καλόπουλος, συγγραφέας - ερευνητής:  Η ονομαστή βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας και ο εμπρησμός της ( https://www.youtube.com/watch?v=oiTkbwkqZac )

Ο Αθανάσιος Μερτζανίδης: Η ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος μιας ευγενικής φύσης.

Από τον σύλλογο Κήπο της Ελεύθερης Σκέψης ο Γιώργος Σαράτσης

Και από την Κυρία Γεωργία - Γοργώ Αλεξίου συγγραφέας και γεν. γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Β.Ε. 

Συντονιστές: Γεωργία Αλντιντασιώτου, Γεώργος Φωτεινός (https://youtu.be/HsghFreCQlc )

Τιμήσαμε την ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων (καθιερωμένη στις 30 Ιανουαρίου εκάστου έτους) στο κατ’ εξοχήν πρόσωπο που θα μπορούσε, στη διαχρονική πορεία της Ιστορίας, να εκπροσωπήσει συμβολικά τις έννοιες των ελληνικών Γραμμάτων και της ελληνικής Παιδείας. Στο κατ’ εξοχήν πρόσωπο που τίμησε τις έννοιες αυτές με την μόρφωσή του, με το ήθος του, με τον τρόπο ζωής του. Στο πρόσωπο που η αγάπη του για την ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά Γράμματα, το οδήγησε μέχρι το τραγικό μαρτύριο και τον ακόμη μαρτυρικότερο θάνατο. Σ’ έναν θάνατο που την βαρβαρότητα και τον φανατισμό με τον οποίο επήλθε, σπάνια θα συναντήσουμε σε ολόκληρη την πολιτισμένη ιστορία της ανθρωπότητας. 

https://pyrrphoros.wordpress.com/2016/01/26/ypatia16/

Ακολουθούν εικονες απο την Τιμητική εκδήλωση για την Υπατία !

 
Φωτο:

Nikos Pazaitis