Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Τα Καβείρια Μυστήρια ταξιδεύουν στην Αθήνα !!

 

Τα Καβείρια Μυστήρια ταξιδεύουν στην Αθήνα
Πρόκειται για 262 αρχαιότητες που προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, το οποίο ανακαινίζεται, και θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Ιουνίου και 10 Ιανουαρίου 16 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Με τίτλο «Σαμοθράκη, τα μυστήρια των μεγάλων θεών», η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης, θα φέρει στην Αθήνα τα αρχαία έργα νωρίτερα από την έναρξη της έκθεσης, ώστε να συντηρηθούν.
Πρόκειται για ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί. Η έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά από εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας και με στόχο την προβολή σημαντικών, αλλά άγνωστων εκθεμάτων.
Με ψηφιακά βίντεο και τη βοήθεια της τεχνολογίας θα πραγματοποιηθούν αναπαραστάσεις των ιερών κτηρίων, των τελετουργιών αλλά και της Νίκης της Σαμοθράκης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν σε παγκόσμια πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά το οποίο ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης γύρισε στο νησί.
"Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που βλέπουν τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει η Σαμοθράκη. Νομίζουν ότι πρόκειται για το όνομα του αρχαίου γλύπτη" υποστήριξε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του οποίου παρουσιάστηκαν τα εκθέματα και το σκεπτικό της έκθεσης. Η αν. γενική γραμματέας Πολιτισμού και προεδρεύουσα του ΚΑΣ Μαρία Βλαζάκη ανακοίνωσε πως θα αποσταλεί έγγραφο προς το Λούβρο, ώστε να υπάρξει αναφορά στη χειρονομία της Ελλάδας.

 Ελλάνθεια Εφη Παππά