Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Ήταν μια μοναδικά υπέροχη βραδιά, "παρέα με τ΄ αστέρια" και την πανσέληνο που φώτιζε πιο πολύ........


 

Ήταν μια μοναδικά υπέροχη βραδιά, "παρέα με τ΄ αστέρια" και την πανσέληνο που φώτιζε πιο πολύ - από τη χαρά και την ικανοποίησή της - το χώρο. Ήταν ένα ταξίδι - μύηση στα Ελευσίνια Μυστήρια!
Αρχαίοι ελληνικοί ύμνοι, μουσικές και εικόνες έμπλεξαν αρμονικά με την παραδοσιακή μουσική και τον σύγχρονο χορό και μας μάγεψαν κατά τη διάρκεια της ομηρικής συναυλίας, για την Περσεφόνη - Ψυχή και την Μητέρα της Δήμητρα - Φύση, "Ο ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα".
Τα ακούσματα της ομηρικής γλώσσας μεταφρασμένα στο video wall, οι ήχοι από τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα, οι ελληνικοί αρχαίοι χοροί που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας και η εξαιρετική πινελιά του νέου, του σύγχρονου χορού καθήλωσαν τους λιγοστούς θεατές - λόγω της διάχυσης της βραδιάς - στο θεατράκι του Άλσους Βεΐκου.
Τα μουσικά «αστέρια» μάς ταξίδεψαν στον χρόνο. Ο Ηφαιστίωνας Βαξεβανέρης με την υπέροχη ερμηνεία του και τους ήχους από τον αυλό, την κιθάρα και το λαούτο του, ο Κώστας Πασσαδέλλης με τα φωνητικά και τους ήχους από το μπεντίρ και το νταούλι του, ο Γιάννης Μιχαηλίδης με τον κεμεντζέ και την ποντιακή λύρα του, ο Γιώργος Νίκας με τον άσκαυλο – γκάιντα, τις φλογέρες, την τσαμπούνα και την αρχαία λύρα του, ο Αλέξανδρος Χαραλάμπους με το τσέλο του και ο Νίκος Νταρύλας με το τουμπερλέκι, τη στάμνα, το ρεκ, το ντέφι και τα ιδιόφωνά του.
Τα «αστέρια» του χορού, σαν ξωτικά, ζωγράφισαν τη νύχτα. Η μοναδική χορεύτρια Ηλιάννα Μπαζιώτη - με τις αέρινες φιγούρες της - ξύπνησε εικόνες από τη μυθολογία μας με την καθοδήγηση της χορογράφου Ελευθερίας Βαξεβανέρη και τα οκτώ υπέροχα μέλη του χορού - ομάδα από τα «Χοροπατήματα» - μας έδειξαν πού πατάει η παράδοση. Η Ζωή Καπαρέλη, η Γεωργία Σκουμπούρη, η Στέλλα Πότση, η Κωνσταντίνα Καλαμπαλίκη, η Άννα Τριδήμα, η Σοφία Κορρέ, η Κλειώ Σπανού, και η Ιωάννα Τσουρουνάκη - καθοδηγούμενες από τον χοροδιδάσκαλό τους Κώστα Πασσαδέλλη - ομόρφυναν την παράσταση με τις κινήσεις και τους χορευτικούς ρυθμούς της Κρήτης, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, του Πόντου, της Ιωνίας.
Μπράβο σε όλους, για το μοναδικό έργο τέχνης που μας χαρίσατε! Μια παράσταση που πρέπει να γευτούν πολλοί πολίτες του κόσμου.
Ακόμα αντηχούν στ΄ αυτιά μου τα θερμά χειροκροτήματα…
Μάνος Ελευθερίου
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας
Δήμου Γαλατσίου

Φωτο: Μάνος Ελευθερίου 
 
ελευθερία βαξεβανέρη