Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ, Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ''γ'' ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ''Α'' ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ! !

Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΑΝΑΤΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ''Α'' ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.... Είναι δηλαδή το πραγματικό σημείο της Ανατολής όπως βλέπουμε στην πάνω εικόνα...   Επίσης το σημείο ''γ'' της εκλειπτικής που βρίσκεται ο Ήλιος στις 20 Μαρτίου, όπου αρχίζει η Άνοιξη, είναι όπως βλέπουμε, στον αστερισμό των Ιχθείων....

Η Ανατολή του Ηλίου από το σημείο ''Α'' της Ανατολής συμβαίνει μόνον όταν ο άξονας της Γης είναι κάθετος με τις ακτίνες του Ηλίου που αυτό γίνεται μόνο στις Ισημερίες.....

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ''Δ'' ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΚΕΊ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΔΥΣΗ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΙΣΗΜΕΡΙΕΣ......

Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας, σε όλη τη Γη. Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει για όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει τις ονομάζουμε ισημερίες και τις διακρίνουμε σε χειμερινή και εαρινή ισημερία.

20 Μαρτίου  ο Ήλιος στην μέση της εκλειπτικής, μισή μέρα μισή νύχτα 
 20 Μαρτίου η Εαρινή Ισημερία ώρα 18:15, ο Ήλιος στις 0 μοίρες  στο σημείο ''γ'' της Εκλειπτικής, από εδώ αρχίζει Αστρονομικά η Άνοιξη.....  Το σημείο αυτό βρίσκεται αυτά τα χρόνια* στον αστερισμό των Ιχθείων,  (* Ο Ήλιος κινείται κατά 50'' τον χρόνο πάνω στην εκλειπτική προς τα δεξιά, σε 100 χρόνια θα έχει προχωρήσει στον αστερισμό του Υδροχόου )
 http://oraiokastromekatiallo.blogspot.gr/2018/03/2018.html


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Στον ελλαδικό χώρο, η εναλλαγή των εποχών του χρόνου σχετιζόταν με την αρπαγή της Περσεφόνης. Ο Άδης έκλεψε την Περσεφόνη για να την κάνει σύζυγό του. Η Δήμητρα όμως μαράζωνε από την θλίψη της, μαζί της όμως μαράζωνε και η φύση, πενθούσε μαζί της.
Όταν κατάλαβε ότι η Περσεφόνη είναι στον Άδη την διεκδίκησε, όμως ο Άδης δεν ήταν διατεθειμένος να την αφήσει. Έτσι ο Δίας αποφάσισε, η Περσεφόνη μισό χρόνο να μένει στον κάτω κόσμο (Φθινόπωρο - Χειμώνας) και μισό χρόνο να επιστρέφει στη μητέρα της στον επάνω κόσμο (Άνοιξη - Καλοκαίρι)!
Στο μήνα Ελαφηβολιώνα, γιορτάζονταν τα Αδώνια, προς τιμή του Άδωνι και της Αφροδίτης. Η γιορτή κρατούσε 2 μέρες. Η πρώτη μέρα ονομάζονταν «αφανισμός» και θρηνούσαν τον θάνατο του Άδωνι, ενώ η δεύτερη ονομάζονταν «εύρεσις» και γιόρταζαν την ανάστασή του.
Με τον θάνατό του δηλώνονταν η εξαφάνιση της βλάστησης από το κρύο του χειμώνα και με την ανάστασή του η αναγέννηση της φύσης, η άνοιξη!
Στον μήνα Ανθεστηριώνα τελούνταν τα Ανθεστήρια προς τιμήν του Διόνυσου, που έχει φτάσει ως τις μέρες μας σαν Αποκριές. Διαρκούσαν τρεις μέρες. Κατά τη διάρκειά τους γίνονταν διαγωνισμοί οινοποσίας και πομπές του αγάλματος του Διόνυσου. Η αθυροστομία και οτιδήποτε τρελό είχαν την τιμητική τους, παράλληλα με παραστάσεις μιμητικού θεάτρου. Την πρώτη μέρα γιόρταζαν τα Πιθοίγια......................................................................................

npazaitis@hotmail.com